Cada vegada que sento parlar de conceptes com llibertat d’expressió, llibertat de premsa i llibertat de comunicació trobo a faltar un altre concepte -dual- per a mi molt més important perquè condiciona tots els altres. M’estic referint a allò que vincula la precarietat laboral i la desinformació.
A polítics i personatges de tota mena se’ls omple la boca amb la defensa de la llibertat d’informació, del dret de la ciutadania a rebre una informació veraç, però no sento declaracions que expressin la preocupació per la situació laboral i professional d’aquells que han de ser els vehicles d’aquests drets, els que els facin realitat amb la seva feina: els periodistes.
No es pot ni tan sols plantejar l’existència de la llibertat de premsa, de la llibertat d’informació, quan la majoria dels professionals del periodisme cobren salaris que superen per molt poc el sou mínim interprofessional; quan les empreses fan servir estudiants en pràctiques per no haver de contractar llicenciats; quan professionals que treballen de manera continuada per a una única empresa són tractats com a col·laboradors i obligats a donar-se d’alta com a empresaris autònoms i a pagar de la seva butxaca el material necessari per desenvolupar la seva feina
¿Pot un professional de la comunicació fer la seva feina amb honestedat i independència quan sap que les empreses periodístiques estan reduïnt les seves plantilles -ja habitualment curtes- per estalviar despeses? ¿I quan se sent amenaçat per la tisora dels tècnics en sanejar empreses (llegiu acomiadar gent per reduir costos)?
A totes aquestes preguntes i moltes altres que podria seguir fent, la meva resposta es NO. Un treballador de la comunicació no es pot sentir lliure per explicar alló que sent i que veu quan té por de perdre la feina si ho fa. Proves i exemples els tenim encara ben pròxims i presents. No, en aquestes circunstàncies no existeix llibertat de premsa ni llibertat d’informació. Amb aquestes premises el que hi ha és manipulació informativa, autocensura i desinformació.
La nostra precarietat és la teva desinformació és el lema d’una campanya endegada pel Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), un lema desgraciadament molt real que fa que el Dia Internacional de la Llibertat de Premsa hagi de ser, fins i tot a casa nostra, el Dia de la Reivindicació de la Dignitat Laboral i Professional dels Periodistes.
* Professor del Departament de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre de la Executiva del Sindicat de Periodistes de Catalunya