Els sindicats de periodistes de l’Àfrica Oriental han acordat un pla d’acció conjunt per enfortir se i intensificar la lluita per unes condicions de treball decents. En una reunió celebrada a Kigali (Rwanda) del 31 de juliol a l’1 d’agost passats, van fer especial èmfasi en la promoció de la contractació i el compromís amb els treballadors joves i en la lluita contra els abusos generalitzats de drets derivats del creixement del treball precari.
Els representants de sindicats i associacions afiliats a la Federació Internacional de Periodistes (FIP) a Kenya, Uganda, Somàlia, Sudan, Djibouti, Tanzània i Burundi es van unir als amfitrions a Ruanda en la trobada regional de dos dies organitzada per l’Associació de Periodistes d’Àfrica Oriental i la FIP. També va participar-hi el secretari general adjunt de la FIP, Jeremy Dear, i el director interí de l’oficina de la FIP a Àfrica, Louis Thomasi
Es va adoptar per unanimitat un programa d’acció que inclou el compromís dels sindicats de:
• Esforçar-se per construir sindicats forts, units, democràtics, independents, representatius i autosuficients.
• Construir solidaritat, amb l’objectiu d’augmentar la seva capacitat de representació de periodistes i d’altres treballadors dels mitjans. Això inclou fomentar àmplies campanyes d’afiliació, sistemes viables de cobrament de quotes d’afiliació, formació dels dirigents sindicals i dur a terme reformes per enfortir les estructures de direcció per tal de respondre amb eficàcia als interessos dels membres.
• Promoure una integració més activa dels joves periodistes en els sindicats de periodistes impulsant iniciatives fermes per afiliar nous membres, especialment els periodistes que treballen en el sector dels mitjans digitals, que encara són més explotats. Potenciar el paper de la representació sindical en la millora dels salaris i les condicions de treball.
• Intensificar la seva lluita per unes condicions de treball decents i la defensa dels drets laborals fonamentals dels periodistes i altres treballadors dels mitjans de comunicació, com el dret a la llibertat sindical i a la negociació col·lectiva, incloent la presentació de denúncies davant l’Organització Internacional del Treball (OIT).
• Exhortar a la FIP i a totes les organitzacions sindicals a Àfrica i a tot el món a donar suport als sindicats de periodistes independents en la seva lluita pels drets dels periodistes, la llibertat dels mitjans de comunicació, les condicions de treball decents i la justícia social.
El Secretari General Adjunt de la FIP, Jeremy Dear, va afirmar que «els nostres afiliats a l’Àfrica oriental han demostrat el seu compromís absolut d’unir-se, treballar solidàriament i lluitar per unes condicions laborals dignes, drets laborals i professionals i construir sindicats més forts». Va afegir que «els periodistes a Àfrica s’enfronten a molts problemes: treball precari, salaris baixos, males condicions de treball, amenaces i intimidació i abús dels seus drets». Per tot això, va apuntar que disposar de «sindicats forts i actius és l’única força que pot defensar als periodistes i al periodisme, guanyar millores en els drets socials i laborals i ser una força per crear les condicions per a la llibertat dels mitjans i condicions de treball decents. En aquesta lluita, la FIP s’uneix cos a cos amb l’EAJA i amb tots els nostres afiliats i seguirà recolzant activament la seva lluita».