La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) engega la campanya #PeriodistesSenseMordasses, per denunciar les limitacions que estableix la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa, a la tasca dels professionals de la comunicació. La FeSP anima tothom a seguir informant amb rigor i veracitat, perquè continuar exercint el periodisme és la millor manera de lluitar contra la censura.

Aquesta llei restringeix drets constitucionals com els de reunió, manifestació i informació, i converteix l’exercici del periodisme en un acte heroic amb escassa protecció legal més que en el que ha de ser: un servei públic perquè es compleixi el dret de la ciutadania a rebre informació veraç i plural.

Amb aquesta llei, que entrarà en vigor l’1 de juliol de 2015, i amb el projecte de reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal, recentment aprovat pel Congrés dels Diputats i actualment en tràmit al Senat, es pretén reprimir les manifestacions i protestes als carrers i en alguns mitjans de comunicació contra les retallades que ha aprovat el Govern.

La FeSP espera que el Tribunal Constitucional anul·li com més aviat millor els articles d’aquestes lleis que vulneren la Constitució i acords i tractats internacionals que ha subscrit Espanya. La Llei Mordassa ja ha estat recorreguda per gairebé tota l’oposició i la reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal també ho serà, si és aprovada tal com ha sortit del Congrés per la majoria absoluta del PP.

La Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana afectarà tots els periodistes i comunicadors, però castigarà de manera especial els professionals dels mitjans més modestos i els comunicadors i activistes socials que, des de mitjans sense ànim de lucre de l’anomenat tercer sector, informen a la ciutadania al marge dels grans grups mediàtics.

La FeSP i els altres sindicats integrats en el Fòrum d’Organitzacions de Periodistes (FOP), així com la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), la patronal Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE) i els vuit col·legis de periodistes que hi ha a Espanya han signat una declaració conjunta en la qual demanen al Senat que rebutgi una esmena de PP i CiU, introduïda en el projecte de nova Llei d’Enjudiciament Criminal, que si és aprovada impedirà de fet fotografiar o filmar una persona quan és detinguda o traslladada per la policia, encara que es tracti d’una notícia d’interès general.