Aquest 8 de març, amb motiu del Dia internacional de les Dones, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, Sindicat de Professionals de la Comunicació, reafirmem el nostre compromís per l’apoderament de les dones periodistes i la igualtat de gènere als mitjans de comunicació per a un futur en igualtat.
Ens sumem a la declaració de la Federació Internacional de Periodistes (FIP) que reclama uns mitjans de comunicació amb igualtat de gènere i un futur amb igualtat de gènere i ens comprometem també, juntament amb la FeSP, a fer tot el possible per empoderar les dones als mitjans de comunicació i donar suport a la igualtat de gènere, tal com es consagra a la Declaració de Beijing i la seva Plataforma d’Acció.
Enguany se celebra el 30è aniversari de la Declaració i Plataforma d’Acció de Beijing de les Nacions Unides, un document històric adoptat a la Quarta Conferència Mundial sobre les Dones a Beijing el 1995. Donada la creixent hostilitat cap a la igualtat de gènere i l’ascens dels governs d’extrema dreta, els compromisos assumits a Beijing són crucials per avançar cap a la justícia de gènere global i garantir que els progressos fets cap a la igualtat no siguin revertits per moviments polítics regressius.
La Declaració de Beijing va ser un compromís polític dels governs mundials per avançar en l’empoderament de les dones. La Plataforma d’Acció relacionada és un pla detallat que inclou objectius estratègics i accions en 12 àrees crítiques, inclosos els mitjans de comunicació (Secció J), pels quals va establir dos objectius generals que han guiat des de llavors el treball de la FIP i les organitzacions que defensem la igualtat de gènere, als mitjans de comunicació i a la societat: Augmentar la participació de les dones i accés a rols d’expressió i presa de decisions; la lluita contra els estereotips femenins a les notícies.
Així, en aquest 2025, tornem a unir-nos junt amb la Federació Internacional de Periodistes (FIP) per condemnar qualsevol forma d’esborrament o supressió del dret fonamental a la llibertat d’expressió, en particular de les veus de les dones, així com dels grups marginats i aquells crítics dels sistemes opressius.
També demanem suport financer als mitjans de comunicació que s’adhereixin a una representació justa i imparcial de la societat, que abasti tots els gèneres.
És fonamental que promovem una legislació que no només protegeixi la igualtat de gènere, sinó que la fomenti activament, garantint la igualtat d’oportunitats i drets per a totes les persones independentment de la identitat de gènere.
La misogínia, en totes les formes deshumanitzants i perjudicials, ha de ser denunciada sense concessions i exclosa dels discursos dels mitjans de comunicació i de les sales de redacció, mitjançant l’adopció de polítiques estrictes que promoguin la igualtat de gènere.
Ens comprometem amb un futur on la igualtat de gènere sigui la norma i cada individu pugui expressar lliurement les seves opinions sense por de l’opressió o la discriminació.
Exigim mitjans de comunicació amb igualtat de gènere per a un futur amb igualtat de gènere, així com una societat inclusiva lliure de misogínia i prejudicis de gènere.
#Pertoteslesdonesinenes