La Federació Europea de Periodistes (FEP), òrgan europeu de la Federació Internacional de Periodistes (FIP), va exigir aquest cap de setmana el respecte als drets d’autor dels periodistes, inclosos els drets econòmics. Es va remarcar la necessitat especial de protegir-los en aquells països europeus en què es qüestionen, com és el cas d’Espanya, per poder mantenir l’estàndard de qualitat en el periodisme.
Aquesta reclamació va ser una de les conclusions del Seminari Drets d’autor en l’era digital – per un tracte just per als periodistes. Organitzat pel Sindicat de Periodistes de premsa diària de Macedònia i Tràcia juntament amb la FIP, i amb el suport de la Comissió Europea, es van reunir a Salònica 50 representants de sindicats de periodistes de tota Europa els dies 11 i 12 de desembre. La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) va participar en aquest seminari per afirmar el dret dels periodistes espanyols de ser reconeguts com a autors de les seves obres periodístiques, un dret en competició amb els editors de premsa, que interpreten la llei adduint que els diaris són “obres col•lectives”, un fet inaudit en altres països europeus.
La FeSP també va aportar una ponència marc sobre la Concentració de mitjans a Europa, i les seves implicacions sobre els drets d’autor per part de Patricia Estévez, membre del Grup d’Experts en Drets d’Autor de la FEP.
Per Arne Konig, president de la FEP, “la falta de consideració pels drets dels nostres col•legues, de rebre una remuneració justa per la reutilització de les seves obres, especialment quan el seu treball s’està fent servir en línia, és alarmant”, i ha afegit que “perquè el periodisme continuï sent un bé públic, s’haurien de fer esforços addicionals per assegurar que no es cedeixen els drets d’autor. Això s’hauria d’aplicar tant per a periodistes freelance o a la peça, com per a periodistes de plantilla. ”
Mike Holderness, president del Grup d’Experts en Drets d’Autor de la FEP, va afirmar que “els drets dels creadors són drets de la ciutadania. Tots els ciutadans són creadors, i amb Facebook i YouTube cada ciutadà pot ser publicat: els periodistes professionals tenen el mateix interès que qualsevol altra persona per protegir els seus drets d’autor. Tenim preocupacions similars en la forma en què les xarxes i mitjans socials permeten l’ús del nostre contingut de forma gratuïta i sense autorització. Això podria portar a la mala utilització del contingut, la qual cosa pot anar en detriment de la reputació de la persona. Tots hauríem de tenir consciència d’això quan afegim continguts en una xarxa social.”
Els drets d’autor: una estratègia de negoci per les multinacionals de la comunicació
Les multinacionals de la comunicació han seguit creixent de forma imparable des dels anys vuitanta “gràcies a la liberalització i desregulació de les comunicacions, la imposició de la lògica dels negocis en detriment del servei públic dels mitjans, i la digitalització que ha reformulat els grups de comunicació en xarxes d’empreses de telecomunicacions, internet i mitjans de comunicació”, va explicar Patricia Estévez, representant de la FeSP al seminari de drets d’autor a Salònica. “Per evitar tenir problemes amb les autoritats en relació amb la concentració horitzontal, els grups empresarials han prioritzat estratègies d’integració vertical i diagonal a l’estranger, que no es troben adequadament cobertes per la legislació Europea contra la concentració de mitjans”, va afirmar Estévez.
“Aquesta manca de protecció, que afecta directament als mitjans pel que fa a la salvaguarda de la pluralitat, també afecta directament als drets d’autor dels periodistes: d’una banda, es fan servir, reutilitzen i “customitzen” els continguts dels periodistes a les diferents plataformes del grup, fins i tot en països diferents, sense compensació apropiada, i d’altra banda, s’apliquen criteris de desigualtat de tracte dins d’un mateix grup, ja que es respecten de forma diferent els drets dels periodistes, depenent del país en el qual treballin”.
Aquest fet és resultat de l’estratègia de negoci de les empreses, “que permeten diferents nivells de decisió i de control, sempre que aquests funcionin de manera que portin guanys als resultats empresarials”, va afegir la representant de la FeSP. “Tot i que cada crisi econòmica en el passat va portar una creixent concentració, també és cert que totes van comportar veus crítiques que van denunciar aquest fet. El més preocupant de la crisi financera per la qual estem passant és que el debat sobre la concentració no està sobre la taula, oblidat per la mala situació general. Si no es desenvolupen mecanismes europeus que aturin la situació actual, el dret de la ciutadania de rebre informació plural, veraç i rellevant es veurà irremeiablement vulnerat.”