Nombroses empreses de mitjans de comunicació d’arreu de l’Estat espanyol, tant dels grans grups com petites, han començat a presentar expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO). El sector de la informació, després del de la construcció, va ser un dels sectors més afectats per la crisi econòmica de l’última dècada, amb més de 13.000 acomiadaments i el tancament de diversos centenars de mitjans, i ara també es veu greument afectat per la pandèmia del coronavirus.

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) i els seus sindicats, en ser unes de les oganitzacions més representatius en el sector de la premsa i, per això, amb legitimació per negociar amb la patronal, com altres centrals sindicals generalistes, ja estan negociant els ERTO en diverses empreses i ha rebut peticions per constituir comissions negociadores en altres la plantilla de les quals no té representació sindical.

Quan encara no s’han complert encara els 14 dies de l’estat d’alarma que va declarar el Govern, algunes de les empreses que han anunciat la presentació de ERTE són les següents:

• Grup Premsa Ibèrica. Ha anunciat als comitès d’empresa –bona part dels quals són de sindicats FeSP– que negociarà un ERTO en els seus mitjans. Encara no ha concretat cap detall, però de les converses mantingudes amb els representants dels treballadors aquests dedueixen que la companyia proposarà una reducció salarial del 50% a tota la plantilla del grup. Afectarà, entre altres mitjans, a El Periódico de Catalunya, Diario Córdoba, Diario de Mallorca, l’esportiu Sport i les altres publicacions.

• Grupo Vocento. Proposa una reducció del 40% de la jornada laboral a aplicar a la plantilla de la part corporativa (gestió, comercial…) però no a les redaccions, sistemes i rotatives perquè els considera imprescindibles per confeccionar les publicacions. A més, reduirà el sou al comitè directiu del grup però no la jornada. Es veuran afectats ABC, els diaris regionals del grup i les altres publicacions.

• Grupo Joly. Aquest grup de mitjans d’Andalusia aplicarà un ERTO de reducció de jornada en les seves nou capçaleres: Diario de Cádiz, Diario de Sevilla, Diario d’Almeria, Diario de Jerez, Málaga Hoy, Granada Hoy, El Día de Córdoba, Huelva Información i Europa Sur.

• Ilunion. El grup empresarial de l’Organització Nacional de Cecs d’Espanya (ONCE), en el qual treballen més de 8.000 persones, ha anunciat un ERTO de reducció de jornada i salari en diverses empreses, entre elles Ilunion Retail y Comunicación, que s’encarrega de les publicacions impreses i digitals i de la comunicació i imatge corporativa. No es veurà afectada l’agència de notícies Servimedia.

Eldiario.es. El seu director, Ignacio Escolar, ha publicat en el digital que no volen dur a terme acomiadaments ni reduccions de jornada, perquè en aquest moment la informació és més necessària que mai i necessiten tota la redacció. Però com les pèrdues econòmiques seran molt quantioses per aquesta crisi (les calculen almenys en 500.000 euros enguany, i això si aquesta situació dura poc temps), aplicaran una reducció d’entre el 10% i el 30% als salaris més alts (afectarà només els caps i directius) i pugen la quota als socis de 60 a 80 euros a l’any.

• Mediapro. La companyia audiovisual de Jaume Roures aplicarà un ERTO a 1.200 persones de la seva plantilla, i complementarà el que els pagui l’Estat perquè les de salaris més baixos percebin el 100% i les que els tenen més alts cobrin el 75%. També ha reduït entre un 15% i un 25% els salaris superiors a 80.000 euros anuals i un 50% els dels màxims directius.

A aquests expedients de regulació temporal d’ocupació cal afegir molts altres que han presentat o presentaran empreses de comunicació modestes de tota Espanya, que no tenen representació sindical en la seva plantilla i no transcendeixen a la llum pública.

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) considera que, davant una crisi de la qual no són responsables les empreses però tampoc els treballadors, no seria just que solament aquests pateixin les retallades. Per això, demana als empresaris que, com el Govern ha aprovat exonerar-los del pagament de les cotitzacions socials durant els ERTO, ells han de complementar els salaris perquè les persones afectades percebin el 100% durant el temps que durin les mesures a aplicar.