En un recent programa de l’emissora RAC1, la regidora de Seguretat del Consistori de Barcelona, Assumpta Escarp, va apostar per tancar algunes pàgines web de grups alternatius argumentant que “fan apologia de la violència”.
La regidora ha opinat així per comentar un fragment d’un article aparegut al web Kaos en la red que expressava: “Tombar i cremar contenidors és molt bonic, però no espanta ningú. Cal anar cap a objectius més contundents, com prendre una emissora de televisió i emetre en directe les nostres reivindicacions”.
L’article publicat per una de les webs de contrainformació més popular i de llarga trajectòria a la Xarxa anava signat i, per això mateix, no era la veu del mitjà.
Davant l’amenaça expressada, l’esmentat mitjà, ha emès un comunicat en què assenyala que mai ha incitat a la violència ciutadana i que “aquest intent de posar límits a la llibertat d’expressió sembla ignorar a més que hi ha una legislació sobre el tema, legislació que experts han exposat en diferents mitjans de comunicació aquests dies. Una legislació que posa la responsabilitat dels fets imputables en els autors dels articles, i no en els mitjans que serveixen com a simple mecanisme de transmissió d’aquests. L’apologia de la violència, a més, només té encaix en el Codi Penal si es fa per motius racistes, antisemites o ideològics, segons disposa l’article 510 i justament el nostre mitjà és exemple en la defensa dels drets de les minories i de respecte per totes les ideologies democràtiques “.
Criteris similars ha aportat el president de l’Associació d’Internautes, Víctor Domingo: “Si l’Ajuntament pensa que està davant d’un delicte, llavors que el porti davant d’un jutge. Però un regidor no és ningú per parlar de tancar webs que, a més, tenen matisos polítics. Si comencem a tancar coses que no ens agraden, imagina’t que pot passar”.
Per la seva banda Julián Inza, responsable del Fòrum d’Evidències Electròniques va declarar a la premsa: “No sóc partidari de limitar mostres de la llibertat d’expressió. Sobretot, perquè és molt difícil saber on acaba la llibertat i on comença la comissió d’un delicte. “Pot ser que es tracti d’un delicte molt clar, però, en tot cas, això correspon als tribunals”.
Coincideix amb l’anterior l’advocat Carlos Sánchez Almeida qui va assenyalar que “el problema és criminalitzar tot un web; caldria analitzar cada article que és objecte de la denúncia i veure qui és el seu autor, perquè en dret penal es persegueix a persones físiques”.