Els gestors del diari han d’assumir primer les responsabilitats pels greus errors comesos al capdavant de l’empresa

El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació mostra la seva oposició a l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que ha presentat avui el diari El País en el qual planteja l’acomiadament de 149 treballadors. El sindicat creu que els problemes que arrossega avui el Grupo Prisa i que afecten directament l’empresa editora d’aquest diari, estan provocats pels gravíssims errors comesos pels directius que l’han gestionat en els darrers anys i que abans de res haurien d’assumir les seves pròpies responsabilitats.

L’SPC lamenta profundament les declaracions fetes pel seu president, Juan Luis Cebrián, en les quals ha assegurat que la redacció del diari està envellida i que cobra massa. Una afirmació d’aquest estil és una mostra de cinisme inadmissible que només mereix una rectificació pública immediata per part de qui l’ha feta. El País té una plantilla formada per professionals amb gran experiència mentre que a Cebrián, de 68 anys, potser ja li ha arribat l’hora de la jubilació. En relació als salaris, tampoc és acceptable que qui digui això sigui la persona que cobra 13 milions d’euros l’any per portar el diari a l’atzucac financer que pateix ara el Grupo Prisa. Amb el seu sou es podrien mantenir centenars llocs de treball que ara, per culpa de la incompetència del president del grup, estan amenaçats. EL País no ha tingut mai pèrdues i amb l’operació es planteja el mateix estalvi que cobra Cebrian.

El sindicat condemna les pressions que exerceixen el director i el subdirector del diari contra la vaga de firmes aprovada per la redacció. Davant l’ERO plantejat a El País, l’SPC dóna suport a totes les mesures aprovades per l’Assemblea de treballadors celebrada dilluns com també a totes les mesures de pressió que adopti per tal d’aturar-lo. Entenem que la supressió dels quadernets territorials decidit per la direcció del diari suposa un empobriment del producte en aquelles zones on s’ha implementat la mesura. La mateixa conseqüència tindrà en la qualitat global del diari el plantejament de l’empresa que traspua l’ERO que ha posat sobre la taula.

Barcelona, 10 d’octubre de 2012