L’últim dia del mes de gener de 2018 ha estat el primer de l’Associació Casa de la Premsa, una nova entitat fundada per 21 persones que representen a entitats veïnals del Poble Sec i organitzacions professionals del món del periodisme. Juntes es proposen treballar pel desenvolupament social del barri i per promoure un consum crític dels mitjans de comunicació.

Les entitats veïnals inclouen la Coordinadora d’entitats del Poble Sec, la Unió de Veïns, la Coordinadora de jubilats i pensionistes, el Col·lectiu d’artistes, l’associació de col·leccionistes, la Fundació Sant Pere Claver, el Cerhisec, els Amics de Santa Madrona, el Consell de cultura popular, Susoespai, el grup d’arquitectes, Radioactius i les parròquies del barri. Les organitzacions del món del periodisme són la Fundació Periodisme Plural, el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), el Grup de Periodistes Ramon Barnils, Som Atents i Solidaritat i Comunicació (SiCom).

Totes aquestes entitats han format part de la Comissió per a la recuperació de la Casa de la Premsa, que es va crear el 2015 i que ara desapareix amb la formació de la nova associació.

La Casa de la Premsa és un edifici situat al barri barceloní del Poble Sec, que durant l’Exposició Universal de Barcelona de l’any 1929 va acollir els periodistes internacionals que la van cobrir. Després va tenir usos diversos, com seu de la Guàrdia Urbana de Barcelona, fins que l’immoble va quedar en desús davant el deteriorament d’algunes parts. Ara l’Associació Casa de la Premsa, recollint la tasca feta per la Comissió per a la recuperació de la Casa de la Premsa, el reclama per a usos veïnals i per a treballar conjuntament en l’àmbit de periodisme i ciutadania.