La companya Juana Maria Ibarra ens ha deixat aquesta matinada. El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), al qual ella va contribuir decisivament en la seva fundació, expressa el seu condol al seu company Dardo Gómez i als seus fills Pedro, Pablo i Carlos, així com a la resta de la família. Dardo ha comunicat la trista notícia dient que la Juana havia mort «sense dolors i amb una gran dignitat». La mateixa dignitat que ha mostrat al llarg de tota la seva vida. La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) així com la resta de sindicats que en formen part també han fet arribar el seu condol per la desaparició de la Juana.

La Juana va participar en els inicis del sindicat–l’any 1993– a vertebrar una secció de periodistes a la peça per tal d’aconseguir unes condicions laborals similars a les que aquest col·lectiu tenia en altres països europeus. També va ser una de les primeres dones del sindicat a reclamar i a ocupar un espai per a les dones al sindicat i a treballar els aspectes de gènere en la comunicació. Una altra faceta important de la seva tasca en els primers anys del sindicat va ser ocupar-se de la secretaria de Serveis, dotant l’SPC d’un ampli catàleg d’ofertes de tota mena per ajudar l’afiliació en necessitats que poguessin tenir en diversos aspectes de la vida quotidiana. Totes aquestes tasques les va fer per partida doble a l’SPC i, més tard, a la FeSP, quan aquesta es va fundar el 2001.

El voluntarisme va ser un tret dominant en els que van participar en el naixement de l’SPC i sens dubte la Juana va ser una de les persones que més en va posar al servei del sindicat. Al marge de les tasques citades, va col·laborar estretament amb el seu company Dardo en la gestació de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), visitant bona part del territori espanyol, ajudant a la constitució de diferents sindicats de periodistes en altres comunitats autònomes. Madrid, Andalusia, Illes Balears, la Rioja, Illes Canàries, Galícia, País Basc en poden donar fe, així com altres llocs on finalment no es va poder completar la creació d’un sindicat professional de periodistes. A tots aquests llocs i com a fruit de la seva tasca d‘evangelista, la Juana ha deixat un reguitzell de relacions sindicals i personals amb molta gent que està totalment consternada per la seva sobtada mort.

Nascuda a Argentina, va arribar a Barcelona amb el Dardo i els seus fills l’any 1976 fugint la família de la dictadura militar que hi havia en aquell país. Professionalment va treballar com a col·laboradora en diversos mitjans, darrerament i fins que es va jubilar, sobretot en informació sobre salut.