Prop de 300 dones periodistes i comunicadores es van concentrar ahir al matí als Jardins de Montserrat Roig, on es va llegir el manifest «Les periodistes fem vaga», segons informa l’Agència8-M.cat. La lectura es va fer de manera simultània a diferents ciutats de tot l’estat Espanyol.

Va iniciar l’acte Carmina Roig, germana de la Montserrat Roig, llegint un poema seu titulat «Som una ganga». A continuació, s’ha fet una plantada simbòlica de micros, gravadores, teclats i llibretes, les eines de treball de les dones periodistes, i nou dones periodistes han llegit el manifest: Mònica Terribas (ràdio), Anna Bonet (televisió), Eli Borredà (gabinet), Esperanza Escribano (freelance), Núria Cornet, (agència), Sara Gonzàlez (digital), Roser Vilallonga (fotoperiodista), Odei A. Etxearte (paper) i Cristina Claverol (paper).

El manifest ha denunciat l’escletxa salarial, el sostre de vidre, i s’han reivindicat llocs de poder i responsabilitat al sector. Han denunciat la situació de precarietat, especialment de les periodistes freelance i de les falses autònomes, una situació d’empobriment que s’ha convertit en habitual els darrers anys. També es denunciava que les dinàmiques de treball prioritzen el presencialisme quan ho hauria de ser la coresponsabilitat i la flexibilitat.

També han denunciat l’assetjament sexual per part de companys i superiors, o del fet que els espais d’opinió i les tertúlies estan molt masculinitzades, entre d’altres reivindicacions. Les pancartes reclamaven «avui els titular és nostre», «dones periodistes, dones feministes», o «periodistes feministes en vaga».

«El menysteniment, la condescendència, el paternalisme i el mansplaining estan a l’ordre del dia a les redaccions i fora d’elles», cita el seu manifest, un text que s’ha traduït a deu idiomes. Aquí podeu trobar la versió en català “Les periodistes fem vaga” firmat per prop de 5.000 dones periodistes d’arreu de l’Estat.

Molts mitjans en vaga
La immensa majoria de mitjans de comunicació catalans van fer vaga ahir amb motiu de la convocatòria feminista del 8-M. Entre aquests hi ha TV3, Catalunya Ràdio, El Periódico, El País, La Vanguardia, l’Ara, El Punt-Avui, La Xarxa, l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Betevé, El Mundo, Agència EFE, Nació Digital, Cadena Ser… Les periodistes també van assistir plegades a la manifestació general de la tarda.

En el conjunt de l’Estat espanyol, la mobilització de les dones periodistes també va ser molt notable, com reflecteix el resum que n’ha fet la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) a la seva pàgina web.

A nivell internacional, una enquesta de la Federació Internacional de Periodistes (FIP) destaca el paper dels sindicats de periodistes en la lluita contra la violència contra les dones al lloc de treball i com a exemple d’aquest compromís destaca els d’Àfrica del Sud, Indonèsia, França, Espanya i Tailàndia.