Les empreses de comunicació abusen de la crisi per aprimar plantilles. El Sindicat de Periodistes de Catalunya/ Sindicat de Professionals de la Comunicació, denuncia i manifesta la més profunda preocupació davant la desenfrenada sagnia d’acomiadaments, en forma de reestructuració de les redaccions, basada exclusivament en criteris economicistes i en una flagrant manca de respecte pel dret de la informació. Aprofitant, de forma indecorosa, la situació actual de crisi econòmica, les empreses estan utilitzant les pitjors pràctiques i formes per contribuir a l’empobriment de la informació local i posant en risc la llibertat de premsa.

El panorama periodístic és preocupant i angoixós. L’amenaça permanent d’acomiadament i la pressió psicològica i empresarial sobre els periodistes, juntament amb la instrumentalització política, poden ferir de mort un periodisme independent, plural i de qualitat. Aquests ingredients debiliten el paper constitucional atorgat als mitjans de comunicació i provoca precarietat, sense oblidar-nos de la intensificació de la polivalència salvatge de la feina en un únic treballador. En el darrer any, a les comarques de Tarragona, un centenar de professionals de la informació va perdre el seu lloc de treball i molts altres estan en perill. La por a perdre la feina contribueix, malauradament, a què empresaris sense escrúpols puguin prendre decisions unilaterals, provocant víctimes que les pateixen amb impotència i en silenci. El Sindicat denuncia el sentiment de por existent en algunes redaccions, el que condiciona i coacciona la llibertat periodística i afecta, sens dubte, la qualitat del treball i les condicions laborals dignes.

Els acomiadaments a la TDCamp (la televisió pública de Cambrils), el tancament de la redacció d’El Punt Avui i de la delegació del Diari de Tarragona al Vendrell, obligant els periodistes a enviar els seus treballs des de casa, la clausura –el proper dia 30 de novembre– dels estudis a Tarragona de Punto Ràdio, els contractes brossa i la utilització abusiva dels col·laboradors a peça i dels falsos autònoms fan que el periodisme a les comarques tarragonines visqui moments veritablement difícils i convulsos. L’SPC manifesta també la seva preocupació pel fet que l’Ajuntament de Riudoms hagi abandonat el consorci del TDCamp, el que representa un cost addicional a les arques públiques cambrilenques. Ens preocupa que la fusió de dues direccions televisives –de ciutats diferents– pugui ser utilitzada com a justificació per unificar programacions i reduir el nombre de treballadors.

El sindicat se solidaritza amb tots i cadascú dels professionals víctimes d’una mala gestió empresarial i donarà el suport que s’estimi convenient en les accions que els companys vulguin emprendre. El Sindicat demana sensibilitat, sentit comú i cerca d’alternatives a les administracions implicades a l’hora de prendre la decisió de tancar redaccions o fer-ne reajustaments. Es vol, també, que els governants vetllin per la independència periodística, deixant de banda l’afany de protagonisme, la intromissió política directa en els continguts informatius i que no encarin les redaccions com un espai, un aparador en el que únicament s’afavoreixi el color polític per sobre de la professionalitat dels periodistes que hi treballen.

Tarragona, 27 de novembre de 2011