El president de la Fundació Cultura de Pau va fer una reflexió sobre el paper que els mitjans juguen a la societat i com a defensors dels drets humans, Mayor Zaragoza va advocar per “acabar amb l’obediència partidista”, en pro d’una “informació veraç”. Va qualificar els mitjans de comunicació de esbiaixats i no representatius i va fer referència als interessos electorals i ideològics “de les grans empreses de la comunicació. Uns interessos que, va remarcar, són “contraris al dret humà a una informació lliure, veraç, diferenciada d’una i altra manera de pensar”.
Mayor Zaragoza va mantenir una posició crítica amb els mitjans: “He de denunciar la major part de la informació que estem rebent. Tenim dret a una informació veraç, i per això és important que aquesta denúncia sigui el principi d’una informació més veraç i més fidedigna (…) Volem estar ben informats, tenim dret, com a Dret Humà que és l’accés a la informació, a estar ben informats, a tenir accés a la informació. Que nosaltres, els pobles, estiguem guiats per tots els països, no per uns quants, per unes Nacions Unides fortes, on es puguin fer els canvis necessaris (…) En poc temps els ciutadans podrem ajudar els periodistes perquè ens descriguin el món tal com és, no com a vegades ens ho disfressen “.
Mayor Zaragoza va aprofitar aquest moment de la clausura per destacar la participació de la FeSP en el congrés i assenyalar sobre els periodistes compromesos amb la seva professió que “són molt importants perquè són capaços de dir-nos que existeix l’invisible i és tan important que avui ho tornem a repetir. La notícia és el que per la seva naturalesa apareix de forma insòlita, l’extraordinari. Però cada vegada que veiem una notícia hem de saber el seu context, al costat de l’extraordinari l’ordinari, al costat de l’invisible del visible (…) Per tant, gràcies als sindicats de periodistes i als seus representants que han vingut a dir-nos que s’oposen a la mesura del possible a la manipulació “.
Mayor va remarcar la necessitat d’uns ciutadans més actius, en referir-se a l’inici de la carta de Nacions Unides que diu: “Nosaltres els pobles … No parla dels estats i menys dels mercats”, va denunciar i censurar l’assetjament d’aquests últims així com les reunions de dirigents com el G-8 o el G-20. “És una plutocràcia”, va assenyalar, “és el govern dels rics”.
En aquest sentit, Zaragoza va dir que “no hi ha país tan petit que no tingui una lliçó a donar ni país tan gran que no tingui una lliçó per rebre”.
Va aprofitar l’ocasió per referir-se a la informació filtrada per Wikileaks i assenyalar que “cal veure el que pensen alguns països”. Davant d’aquesta situació, ha destacat que “som ciutadans asseguts, distrets, que ens passem el dia rebent informació a la pantalla de la televisió, l’ordinador i ara, també del mòbil”.
Destacant l’oportunitat de les TI ha assenyalat “Abans no hi havia tecnologia per poder dir prou (…) Per primera vegada els ciutadans podem participar a distància, (les TI) ens proporcionen l’instrument per actuar i deixar de ser còmplices”.