La periodista barcelonina Marisol Soto Romero, de TVE Catalunya, ha guanyat la cinquena edició del Premi Internacional de Periodisme Colombine pel reportatge «El machismo que no se ve», emès al programa Documentos TV de La 2, segons explica el portal Comunicació21.

El guardó, dotat amb 3.000 euros i atorgat per l’Associació de Periodistes-Associació de la Premsa d’Almeria (AP-APAL), reconeix la tasca dels professionals de la informació que reflecteixen als mitjans de comunicació temes relatius al paper de la dona en la societat, que fomentin principis i valors d’igualtat, reflectint aspectes professionals, culturals, científics i intel·lectuals.

El premi ret homenatge a Carmen de Burgos Colombine (1867-1932), activista pels drets de les dones, considerada la primera periodista professional d’Espanya. Enguany, al guardó s’havien presentat 164 treballs provinents de 16 països diferents: 63 impresos, 85 digitals, 7 de ràdio i 9 de televisió.

Un documental ‘entretingut’ i ‘molt necessari’
El jurat assegura que El machismo que no se ve és un “magnífic reportatge” que aborda el masclisme des de diferents perspectives i entre diferents públics. El veredicte també destaca que el treball de Soto “tracta de donar visibilitat a conductes masclistes que, encara que camuflades, segueixen presents en la nostra cultura, els mitjans de comunicació i les relacions familiars, laborals i socials”.

El documental, de 57 minuts, qüestiona per què bona part dels adolescents i els joves que han crescut en una societat més igualitària no identifica les conductes masclistes. “A un tema ja de per si interessant s’uneix una narrativa dinàmica i àgil que enganxa l’espectador i que converteix aquest treball no només en una estupenda obra periodística i divulgativa, sinó en un programa entretingut i fonamentalment molt necessari”, afegeix el jurat.