157 periodistes amb Visió de Gènere, de 27 països i de quatre continents han elaborat el següent manifest fruit de les jornades de treball que s’han dut a terme del 14 al 17 d’abril a Barcelona amb motiu del VI Encontre internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i les reunions prèvies de la Xarxa Mediterrània i GAMAG-Europe.

El manifest consta dels següents punts:
• Reclamem una representació no estereotipada de les dones en els continguts informatius, donant veu a les dones i reflectint tota la seva diversitat.
• En front l’incompliment de l’apartat J dels Acords de Beijing, sol·licitem la creació de programes feministes i en defensa dels drets de les dones als mitjans, especialment públics, tal i com succeeix amb altres països de la xarxa, com és el cas de la televisió pública colombiana.
• Demanem que es combati el tractament estereotipat, discriminatori i racista que s’acostuma a donar a la realitat i a la diversitat de les dones indígenes i migrants. Cal desmuntar tot allò que desvalori l’aportació històrica, la realitat plural i la lluita de les dones indígenes i migrants.
• Manifestem el rebut a les guerres que forcen el desplaçament de persones que busquen refugi i reclamem l’apertura de fronteres, ja que emigrar és un dret humà reconegut.
• Exigim una major cobertura informativa de la situació de les dones refugiades que les mostri com a protagonistes i es doni visibilitat a les violències a les que es veuen sotmeses. També cal fer esmena a la casi nul.la comunicació de les Institucions Europees sobre la situació de les refugiades.
• Denunciem l’augment de la intimidació cibernètica i les amenaces que pateixen les dones periodistes pel simple fet de ser dones exercint la seva professió.
• Fem una crida a les empreses periodístiques i de comunicació a actuar contra les informacions de caràcter sexista i amb patrons patriarcals, a més de la creació de manuals d’estil que reforcin la informació i la comunicació amb perspectiva de gènere sobre els drets de les dones.
• Treballarem per a fer possible, a través de les xarxes, el “segell amb qualitat de gènere” dirigit a les empreses de comunicació i departaments de premsa i comunicació de les institucions públiques.
• Ens comprometem a treballar amb les institucions que estiguin més a prop de la ciutadania europea per aconseguir canvis en els continguts dels mitjans.
• Constatem la necessitat d’incentivar la participació de les dones als sindicats generalistes per tal de millorar les condicions de treball de les periodistes. La feminització del periodisme ha contribuït a la seva precarització tot i que els llocs de poder continuen majoritàriament sent per als homes.
• Ens comprometem a treballar a través de les noves tecnologies, amb noves formes de comunicació per internet, perquè ens sembla una via de visibilització de les dones així i d’una perspectiva de treball local i global.
• Finalment, reclamem el compliment dels instruments legals internacionals al servei dels drets de les dones, com el conveni d’Estambul, la Resolució 1325 de l’ONU o el Capítol J de la Plataforma d’Acció de Beijing.

A més del manifest també s’han fet els següents pronunciaments:
• Denunciem i rebutgem el maltracte informatiu, esbiaixat, masclista i denigrant cap a la presidenta del Brasil, DilmaRousseff. I exigim que es respecti l’ordre institucional del compliment del mandat de la seva elecció presidencial.
• Ens pronunciem a favor d’un judici per feminicidi en el cas d’Anadrea Aramayo, filla de la periodista boliviana Helen Álvarez Virreira i denunciem la manca de garanties judicials que s’han observat durant el cas.
• Sol·licitem la llibertat per a l’advocada-mediadora Arantza Zulueta, que ha estat clau en el procés de pau del País Basc i que actualment és una de les 46 preses polítiques d’un total de 400 persones preses basques.

Barcelona, 17 d’abril de 2016