Amb l’objectiu d’elaborar propostes per fer efectiva la defensa del Dret a la Informació i conscienciar tant la ciutadania com els poders públics i el conjunt de la professió sobre la necessitat d’incidir en la materialització d’aquest dret col·lectiu, el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) llança Dret a la Informació i Ciutadania. Simpòsium Internacional de debat sobre un dret humà essencial en la societat del segle XXI amb catorze entrevistes en línia a persones expertes en aquest dret des de diversos àmbits. Les entrevistes amb aquestes catorze persones estan disponibles al web https://sindicatperiodistes.cat/simposi/, que aplega tota la informació sobre aquest projecte.

El projecte estava previst inicialment desenvolupar-lo l’any passat com una Jornada de Debat amb caràcter presencial a la ciutat de Barcelona. La pandèmia del coronavirus, com és fàcil imaginar, va impedir realitzar-ho d’acord amb aquest plantejament i hem reconvertit la proposta en un Simpòsium consistent en un seguit d’entrevistes realitzades per videoconferència amb algunes de les persones que volíem convidar a participar en aquella Jornada i d’altres que hem afegit posteriorment. Aquest nou format d’entrevistes telemàtiques ha permès ampliar el ventall temàtic de les qüestions a tractar, dibuixant l’espai de com podria ser en el futur la Jornada Internacional pròpiament dita que ara no s’ha pogut fer per la pandèmia.

Les persones amb les quals s’ha parlat són:

• Enric Bastardes. Primer president de l’SPC (1993-2001) i primer secretari general de la Federació de Sindicats de Periodistes, FeSP (2001-2009)
Joan Botella. Catedràtic de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Beth Costa. Exsecretària general de la Federació Internacional de Periodistes (FIP) i actual secretària general de la Federaçao Nacional do Jornalistas (FENAJ), Brasil
• Ricardo Gutiérrez. Secretari general de la Federació Europea de Periodistes (FEP)
• Zulliana Lainez. Periodista peruana, presidenta de la Federació de Periodistes d’Amèrica Llatina i el Carib (FEPALC)
• Joan Antoni Linares. Director de l’Agència Valenciana Antifrau.
• Damián Loretti. Advocat i professor universitari argentí, especialitzat en política i dret de la comunicació. Un dels redactors de la Llei de Mitjans argentina
Carme Mayugo. Periodista i educadora. Membre de l’equip impulsor de la televisió comunitària de Barcelona La Veïnal
Mercè Molist. Periodista, experta en Ciberseguretat. Autora de Hackstory.es i Cibercrims
Pere Rusiñol. Periodista. Impulsor de Mongolia i Alternativas Económicas.
• Gervasio Sánchez. Periodista i autor de diversos llibres d’investigació periodística
• Carlos Sánchez Almeida. Advocat de la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI)
• Marc Serra. Regidor de Drets de Ciutadania i Participació de l’Ajuntament de Barcelona
Michelle Stanistreet. Secretària general del National Union of Journalists (NUJ), del Regne Unit i Irlanda)

Beth Costa, secretària general de la FENAJ (Brasil), una de les persones entrevistades

Beth Costa, secretària general de la FENAJ (Brasil), una de les persones entrevistades

Totes elles han defensat des dels seus àmbits de coneixement i d’experiència professional la importància d’aquest dret al segle XXI. Prendre consciència i defensar el dret a la Informació de la ciutadania és una qüestió bàsica per millorar la qualitat democràtica de la societat. El Dret a la Informació de la Ciutadania està reconegut a l’article 19 de la Declaració de Drets Humans de Nacions Unides, a l’article 20 de la Constitució espanyola, i a l’article 52 de l’Estatut de Catalunya. Per això des de l’SPC considerem que cal reclamar a les administracions mesures per garantir-lo a la ciutadania en la seva màxima magnitud i treballem per difondre el seu coneixement.

Aquest simpòsium està destinat a tothom. A professionals de la informació amb interès per millorar la qualitat democràtica de la societat per a la qual treballen, que volen conèixer millor la importància del dret a la informació i com és d’irrenunciable la seva defensa en la pràctica periodística del dia a dia. A estudiants de periodisme i comunicació per aprofundir en el coneixement d’un eix essencial de la seva feina futura com a professionals de la informació.

També està destinat a la ciutadania en general perquè prengui consciència que la informació li pertany i que defensar el seu dret a una informació veraç, rigorosa, contrastada i de qualitat és essencial i indispensable per garantir la resta de drets que li corresponen en una societat democràtica. Als partits polítics, a les institucions i al cos legislatiu, perquè també se n’adonin que garantir el Dret a la Informació de la ciutadania no és només una obligació que emana de les lleis més bàsiques, sinó que és una qüestió que enfortirà la resiliència i prosperitat de la ciutadania per a la qual treballen.

El nostre sindicat ha treballat des del primer dia per millorar les condicions de treball dels i les professionals de la informació i en la defensa del dret de la ciutadania a rebre una informació independent, plural, veraç i de qualitat. Entenem que periodistes que treballin en precarietat difícilment podran fer la seva tasca professional amb prou llibertat. I és des d’aquest doble vessant que estructurem la nostra tasca.

Aquest projecte ha estat desenvolupat per les periodistes Laia Serra Valls i Joana Garcia Grenzner. Compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu comú de convertir la ciutat en un referent internacional en la defensa d’aquest dret humà essencial en una societat realment democràtica.