Durant la darrera actuació de Shakira a Barcelona diversos fotoperiodistes van ser empentats i colpejats pel personal de seguretat que els va dificultar la seva feina
El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació denuncia les condicions en què han de treballar els reporters gràfics que cobreixen els grans espectacles musicals que es fan a Barcelona. Les dificultats que posen les empreses o institucions organitzadores d’aquests esdeveniments suposen una manca de respecte per a aquests professionals i, sovint, comporten fins i tot agressions més o menys greus. Però el concert que la cantant colombiana Shakira va oferir dissabte 29 de maig a l’Estadi Olímpic va suposar encara una volta de cargol més en aquesta dinàmica inadmissible, especialment pels greus errors d’organització que van haver de patir per l’allau de vips inesperats que acompanyaven els jugadors del Barça que van assistir a l’actuació de Shakira.
Segons les queixes que ha reunit l’SPC, els fotoperiodistes que cobrien l’espectacle van ser objecte d’una actitud totalment hostil per part del personal de seguretat que acompanya la cantant durant la seva gira, sense que cap responsable de l’organització fos present per garantir que els fotògrafs poguessin fer la seva feina. Fins i tot un reporter de l’Agència EFE va ser agredit per un agent privat.
L’organització havia anunciat que es podrien prendre imatges durant les dues primeres cançons i durant la quarta. En els dos primers temes es van fer fotografies des d’un extrem i enmig d’empentes i fustigaments diversos per part dels ‘segurates’; però a la quarta, res de res. Se’ls va dir que podrien fer-ho al final, quan sortissin els jugadors del Barça a l’escenari, cosa que no va ser certa.
Els fotògrafs afirmen que aquest tipus d’enganys i manipulacions per part de promotors i organitzadors són habituals a la majoria de grans espectacles. Exigeixen per tant a aquestes empreses i institucions que prenguin les mesures oportunes perquè els professionals de la informació puguin treballar amb les condicions necessàries i sense les traves habituals. L’SPC assumeix aquestes reivindicacions i demana que quan aquests esdeveniments es facin en recintes públics –com és el cas, a l’Estadi Lluís Companys–, les institucions titulars estableixin mecanismes per evitar que es produeixin situacions com les descrites.