El president del Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), Francesc Ràfols, va presentar aquest 14 de novembre passat a alumnes de tercer curs de periodisme de la Universitat Rovira i Virgili la Radiografia dels Mitjans de Comunicació de Catalunya que el sindicat va elaborar l’any passat. La sessió, organitzada conjuntament amb la professora Marta Montagut, s’emmarca dins del conjunt d’actes que l’SPC està duent a terme per celebrar el seu XXX aniversari, que s’escau aquest 2023. La vicesecretària general de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), Elena Tarifa va aportar la situació que hi ha a la professió pel que fa a les qüestions de gènere i Olívia Molet, delegada de l ‘SPC a Tarragona, ho va fer sobre fotoperiodisme.

Ràfols va explicar les complicades condicions –tant laborals com professionals– en què treballen els i les professionals de la informació a Catalunya, però va animar els i les estudiants a buscar un lloc a la professió, «tasca difícil, però no impossible, cada any hi ha qui ho aconsegueix». Això sí, la millor manera de resoldre les dificultats que es puguin presentar «és estar organitzat perquè ningú resol els seus problemes en solitari». L’SPC va distribuir un resum de les conclusions de la citada radiografia en la qual hi ha l’enllaç a l ‘informe complet.

Vam compartir amb els/les estudiants les seves inquietuds sobre el seu futur professional i parlar sobre els principals reptes actuals del periodisme, com ara l’accés a la professió, l’abordatge de les desigualtats per raó de gènere o les condicions laborals de freelance, corresponsals i becaris/es, així com de la problemàtica del descrèdit dels mitjans o de les fake news. També es va insistir que la via SPC –d’un sindicat professional de periodistes– és la fórmula d’organització dels i les professionals de la informació majoritària a Europa i a moltes zones del món.

Crèdit fotografia: Olívia Molet