El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) col·labora amb la Trobada internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de la Mediterrània que organitza la Xarxa Europea de Dones Periodistes a Barcelona els dies 4 i el 5 de novembre, en format híbrid, presencial i en línia. Encara és possible inscriure’s a: https://forms.gle/Sg1TpRhBrremdT4i6

El divendres 5 de novembre, a les 10.00 del matí, la companya Laia Serra, secretària d’Igualtat del l’SPC moderarà una taula sobre la situació professional que viuen les dones periodistes, en la qual es tractaran aspectes com ara les condicions de l’exercici de la professió, on són les dones periodistes, l’afectació de la pandèmia, què poden aportar les dones periodistes, quins reptes tenen. Amb Sahar Talaat, docent de la Universitat Future d’Egipte; Burcu Karakaş, corresponsal de Deutsche Welle a Turquia; Lynda Abbou, periodista de Ràdio M d’Algèria; Borka Rudić, secretària general de l’Associació de Periodistes de Bòsnia i Hercegovina; i Zuliana Lainez, vicepresidenta de la Federació Internacional Periodistes (FIP)

Una trobada per crear ponts i aliances

Sota el títol ‘Comunicar la Mediterrània amb mirada feminista’, la trobada congregarà reconegudes periodistes compromeses socialment i amb les dones de diversos països d’ambdues vores de la Mediterrània amb l’objectiu d’establir un autèntic pont de diàleg i comunicació entre els territoris i crear aliances i cooperació entre les dones periodistes dels països que l’integren: Líban, Grècia, Tunísia, Líbia, Palestina, Egipte, Turquia, Algèria, Bòsnia i Hercegovina, Marroc, així com també l’Estat Espanyol i Catalunya. També hi participaran representants d’organitzacions de premsa, com ara la Federació Internacional de Periodistes, l’Associació Mundial de Dones Periodistes i Escriptores i la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG).

Es tracta d’aconseguir establir aliances, consolidar xarxes, des d’una mirada feminista, per la qual cosa, a més, comptarà amb la participació de directores de mitjans feministes com La Independent, Ameco Press, Feministiskt Perspektiv i Diario Feminista. La coordinadora de la Xarxa Europea de Dones Periodistes, Alicia Oliver, assenyala que la cita internacional també «recorda la tasca de la periodista catalana Montserrat Minobis, que va morir fa dos anys, que sempre va estar molt involucrada en la creació de xarxes internacionals de periodistes, entre les quals la de la mediterrània la considerava fonamental, com a part de la necessària visibilitat de les dones, la seva situació, necessitats i demandes».

Compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, ​​l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), el Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Fundació Euroàrab, l’Institut Català de les Dones (ICD); a més de la col·laboració de Diario Feminista, l’Associació de Dones Amazics i l’Associació Euroàrab.

La Xarxa Europea de Dones Periodistes va organitzar, el 1995, les jornades Les periodistes, la Mediterrània i el futur. 26 anys després, des de l’organització es recorda que malgrat els canvis a nivell legal i social respecte a les dones, «l’exercici professional continua sent de violència extrema en alguns països de la zona mediterrània». En aquest enllaç es pot accedir al programa de les jornades.

Aquest dijous 4 de novembre comença la trobada a partir de les 16.00 hores, i la jornada se centra el el pont de diàleg entre les dues ribes, amb temàtiques que van des de la construcció d’una agenda pròpia que tingui com a eix central la visibilitat de les dones i el treball en la construcció d’una societat més justa, equitativa i sostenible; la implicació de les periodistes en la crisi climàtica; els moviments socials, la Pau i els moviments migratoris a la Mediterrània.

El divendres 5 de novembre, entre les 10 i les 14 hores s’abordaran qüestions que impliquen les aliances i cooperació entre dones periodistes. Es vol fomentar un coneixement millor de les diferents realitats que conformen la Mediterrània i reflexionar sobre la situació de les dones periodistes i comunicadores d’aquesta àrea. En aquest bloc es tractarà la situació professional de les periodistes; i es posaran de relleu bones pràctiques de comunicació no sexista, en mitjans i xarxes.

Trobada internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de la Mediterrània
Dies: 4 i 5 de novembre
Lloc: Institut Europeu de la Mediterrània, c/Girona, 20 – Barcelona
Inscripcions: https://forms.gle/Sg1TpRhBrremdT4i6. També a lared@mujeresperiodistas.net (places limitades)