La FeSP denuncia l’afany d’alguns partits polítics per controlar la informació electoral i els demana que acabin amb aquest vergonyós menyspreu al dret a la informació

De forma creixent, davant cada procés electoral la més important preocupació d’alguns partits polítics sembla ser com limitar el lliure exercici professional del periodisme en la cobertura informativa de les campanyes. Com a conseqüència d’aquesta actitud es vulnera el dret a la informació de la ciutadania.

El trist episodi de la negociació entre PSOE i PP per a preparar els debats en televisió entre els seus màxims líders és una mostra més que aquests partits encara creuen que són ells els amos de la informació i que no tenen prejudicis a menysprear als mitjans públics que són propietat de tots els espanyols.

La fixació arbitrària dels blocs electorals en els mitjans de titularitat pública per la Junta Electoral Central (JEC), que manca de competències per a fer-lo, és un insult i un menyspreu a la capacitat i honestedat dels professionals de la informació d’aquests mitjans. Aquesta actuació ha estat denunciada per diversos col·lectius professionals, denúncia a la qual se suma la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP).

D’altra banda, els principals líders polítics o els seus assessors exigeixen als mitjans entrevistes i debats pactats, en els quals pretenen imposar fins i tot fins als angles que han de captar les càmeres, el que converteix als periodistes en mers espectadors d’aquests mítings particulars.

Aquests mateixos assessors, en el seu afany per controlar les imatges que arriben a l’espectador; posen traves al treball lliure de les càmeres dels mitjans i ofereixen a les televisions el seu senyal institucional dels mítings.

En molts casos, les empreses periodístiques accepten emetre aquestes imatges, amb la qual cosa es converteixen en mers corretges de transmissió de la informació que els faciliten els partits. Això suposa trair la mateixa llibertat de premsa que diuen defensar, per la comoditat i l’estalvi econòmic que això els representa.

Davant aquest lamentable espectacle, la Federació de Sindicats de Periodistes recorda a tots els partits polítics que la informació és un dret de la ciutadania, de la qual n’és la seva propietària; que els periodistes són els mediadors necessaris entre la informació i la societat, i que el respecte a aquest dret fonamental exigeix que ningú posi límits a la independència professional dels informadors. És necessari que acabem d’una vegada per sempre amb aquest vergonyós espectacle.

24 de febrer de 2008