Aquest pròxim diumenge 14 de maig, en el marc de les Tertúlies de la Casa de la Premsa, es parlarà de les demandes SLAPP, que són les sigles de  les Strategic Lawsuits Against Public Participation, és a dir, les Demandes Estratègiques contra la Participació Pública. Són accions judicials que impulsen les diferents estructures de poder per silenciar el periodisme d’investigació per tal de silenciar les veus crítiques, aconseguir esgotar-les o acoquinar-les perquè desisteixin de la seva tasca fiscalitzadora i seguiment d’aquestes estructures. Aquesta qüestió ha mobilitzat les grans organitzacions internacionals de periodistes, com les Federacions Europea i Internacional de Periodistes (FEP i FIP respectivament) o Reporters Sense Fronteres.

La FEP justament les defineix com a «una forma d’assetjament legal que s’utilitza per intimidar i silenciar els que parlen en interès públic. Sovint s’utilitzen com a eina per suprimir la informació que els demandants no volen que es tregui a la llum. Els demandants intenten mantenir la informació en secret, informació que el públic té dret a conèixer». Per aquesta raó, ha reclamat a les institucions europees i als governs nacionals mesures anti-SLAPP, com la necessitat d’adoptar la directiva aprovada l’any passat per la Comissió Europea. Ara cal que Parlament i Consell Europeu també ho facin, tal com ha reclamat la Coalició europea antiSLAPP (CASE). La FEP insisteix en la necessitat de fer-ho abans del 2024 i promoure després la seva implementació en tots els Estats membres.

Per aquesta raó, cal considerar la qüestió de les demandes SLAPP com un atac a la llibertat de premsa i, per tant, un motiu de preocupació el 3 de Maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa i que l’SPC i la Casa de la Premsa volen tractar aquest diumenge en les tertúlies mensuals d’aquesta associació. L’SPC convida la professió i el conjunt de la ciutadania a mobilitzar-se contra les SLAPP i a donar suport a les iniciatives que hi ha per aturar-les. La primera, participar en aquesta tertúlia del 14 de maig.

• 3 de Maig. Dia Mundial de la Llibertat de Premsa
Les demandes SLAPP, una amenaça contra la llibertat d’informació
Dia: Diumenge 14 de maig
Hora: 11.3o hores
Lloc: Casa de la Premsa. Av. Rius i Taulet, 5. Barcelona.
Transport públic. Metro (Liníes 1 –Espanya– i 3 –Espanya i Poble Sec– i bus 55 i xarxa Plaça Espanya