Perilla la continuïtat dels nostres informatius en català

Durant el mes d’agost l’empresa ha apuntat la possibilitat de tancar-los per manca de gent atès que molts treballadors faran vacances. Cal recordar que fa un any, l’informatiu en català Cat-24 que s’emetia en desconnexió per la TDT, és va deixar de fer també al mes d’agost esgrimint el mateix argument i ja no s’ha fet més, ha desaparegut de la nostra graella. Només l’SPC ho va denunciar. Tenim experiències negatives que ens donen la raó, el Catalunya Avui, el van liquidar després d’un estiu.

Una altra dada que fa témer el pitjor, és el fet que l’Informatiu Vespre, Plató Obert i l’Informatiu Cap de setmana, ja no disposen de corrector lingüístic, les professionals que feien aquesta tasca han estat destinades a fer altres feines. L’empresa, amb aquesta decisió, ha deixat aquests informatius sense la figura del corrector de català, tan necessària per vetllar per la correcta qualitat lingüística de la nostra llengua, tant en l’aspecte sintàctic com en el fonètic. El pitjor de tot, és que aquestes places potser ja no es cobriran més. És que tenen previst suprimir aquests informatius?

Un fet molt greu que evidència el menyspreu vers la producció en català de TVE-Catalunya és la incompareixença sense justificació, malgrat estar anunciada, de la nostra directora, Montserrat Abbad, i del president de la CRTVE, Luís Fernández, el 9 de maig al Parlament de Catalunya per participar a la Jornada La Democràcia Televisada que organitzava el Consell Assessor d’RTVE a Catalunya.

A la jornada hi van participar especialistes dels mitjans de comunicació, de la justícia i de la política per parlar, entre d’altres coses, del futur i present de la televisió pública. En cloure l’acte, el Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Joan Manuel Tresserrras, va demanar davant les cadires buides dels nostres directius, la continuïtat de la producció en català del Centre de Sant Cugat i va apuntar que TVE estudiï la creació d’un nou canal digital en català que emeti a través del múltiplex de la TDT de TVE per a totes les comunitats de parla catalana.

No podem assistir impassibles a la desaparició de tot allò que ens dóna un sentit com a centre de producció. No podem conformar-nos només denunciant-ho. Us cridem a tots i a totes a protestar fins aconseguir que no se’n surtin amb la seva, cal que almenys per una vegada, remem tots en la mateixa direcció.

Sant Cugat 14 de maig 2008