L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPD) ha obert un procediment sancionador contra el Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat) per tres infraccions de la Llei orgànica de la protecció de dades. El fotoperiodista Jordi Borràs havia denunciat el Cesicat per l’informe que aquest organisme havia elaborat sobre ell arran d’unes fotos de Mossos d’Esquadra de paisà.

Segons una informació publicada per El diario.es, en el seu informe, l’ACPD considera que el Cesicat ha recollit dades personals “sense haver sol•licitat prèviament la inscripció del fitxer corresponent al Registre de Protecció de Dades de Catalunya” i “el tractament de dades personals sense haver recavat el consentiment de les persones afectades”.

Tot i que l’informe contenia dades personals i de contacte de Jordi Borràs i informació sobre la seva activitat professionals fàcilment accessibles des de Internet, la legislació no permet al Cesicat recopilar-les i sistematitzar-les incomplint els dos elements abans esmentats.

L’informe contenia dades personals i de contacte de Jordi Borràs i informació sobre la seva activitat professional. Aquestes són informacions que es podien trobar a Internet, però la legislació no permet al Cesicat recopilar-les i sistematitzar-les incomplint els dos elements abans esmentats.

El Cesicat hauria comés una tercera infracció, “l’accés per part de terceres persones alienes al Cesicat a documents elaborats per aquest organisme, els quals van ser objecte de difusió a través d’Internet”. Quan es va filtrar aquest informe, Jordi Borràs es trobava sota amenaces de mort per part de l’extrema dreta.

Tot i que en un primer moment el Govern va negar que la informació sobre el fotoperiodista i altres persones estiguessin elaborats pel Cesicat, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, responsable d’aquest organisme, va admetre la seva autoria per encàrrec dels Mossos d’Esquadra.

A finals de 2013, el col•lectiu Anonymous va aportar documentació sobre el suposat seguiment a activistes i periodistes fets pel Cesicat a partir de les informacions publicades a les xarxes socials. En aquest moment, la FeSP va demanar una investigació urgent al considerar els fets un gravíssim atemptat contra la intimitat i contra el dret a que no siguin interceptades les comunicacions sense autorització judicial.