«Tot va molt de pressa. I l’actualitat mereix ser escoltada a través dels seus protagonistes». Aquesta és la presentació del programa .CAT en el seu portal. Una afirmació que no s’ha seguit en l’edició del 28 de maig, després dels moviments tel·lúrics a la política espanyola i a la municipal de Barcelona, on diumenge va guanyar per primera vegada una candidatura de formació recent, amb un fort component ciutadà i reivindicatiu, i on hi haurà per primer cop una alcaldessa.

Era d’això que tocava parlar al .CAT i és incomprensible veure com el programa ha tornat a tractar el seu tema recurrent, que d’aquí al 27-S es pot plantejar en altres edicions, però no aquesta setmana, en què l’actualitat és una altra. Hem de deplorar aquesta decisió, que si ha estat periodística trobem del tot desencertada, i que si ha estat suggerida comportaria una greu interferència del poder polític en la línia informativa d’un mitjà que ha de ser públic, i no un instrument d’influència al servei de cap govern ni de cap causa. En tot cas, ens veiem en l’obligació de demanar responsabilitats a la direcció d’informatius i del programa, per evitar complicitats i subratllar el nostre desacord i la nostra denúncia de la parcialitat informativa.

Però la millor vacuna contra les ingerències reals o possibles és garantir una direcció independent, professional i competent als mitjans de la CCMA, i això només és possible revocant la contrareforma de la llei de la Corporació que el 2012 van aprovar CiU i el PP, trencant el consens anterior, necessari en temes de país. Per això reclamem al Parlament que desbloquegi la ponència conjunta de reforma de les lleis audiovisuals, que ja va rebre les opinions dels sectors afectats, que en la seva gran majoria van reiterar, com el 2012, que cal retornar al consens polític i ciutadà per a l’elecció dels membres del CAC i del Consell de Govern de la CCMA, que s’afavoreix amb l’exigència de majories parlamentàries qualificades que siguin també requisit per a la presa de les decisions estratègiques sobre els mitjans de la Corporació.

Sant Joan Despí, 29 de maig de 2015