El Grup de Periodistes Ramon Barnils i el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) es mostren alarmats, en aquest comunicat conjunt, per la stiuació de Tarragona Ràdio arran de la intervenció de l’Oficina Antifrau de Catalunya en el cas de l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació de Tarragona:

 

Arran de les informacions publicades en premsa sobre els requeriments de l’Oficina Antifrau de Catalunya a l’Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació de Tarragona (EMMCT – Tarragona Ràdio), el Grup de Periodistes Ramon Barnils i el Sindicat de Periodistes de Catalunya fem constar la nostra alarma per la situació actual, que posa en perill el rigor i l’honestedat en què s’ha de basar el periodisme, també i sobretot en els mitjans públics.
Reclamem a l’Ajuntament de Tarragona que respecti el resultat del primer procés selectiu basat en els principis d’igualtat, mèrit i capacitat que es va fer a Tarragona Ràdio després de molts anys amb càrrecs polítics col·locats a dit. Volem expressar públicament la nostra preocupació per la motivació que ha dut l’alcaldia de Tarragona i la presdència de l’EMMCT a intentar acomiadar l’actual director gerent de Tarragona Ràdio, Xavier de Gispert i Zegrí, professional amb una llarga trajectòria en l’àmbit dels mitjans de comunicació de proximitat a Catalunya i les Illes Balears, ara protegit com a informant de corrupció per l’Oficina Antifrau de Catalunya.

Recordem que Tarragona Ràdio ja va ser víctima el 2012 d’una de les retallades més sagnants al sector públic de la ciutat, amb l’acomiadament del 35% de la plantilla, que va suposar una greu precarització de les condicions laborals, tal com ja van denunciar tant el Sindicat de Periodistes de Catalunya com els treballadors i treballadores de l’empresa. Tot i així, durant gairebé una dècada, els fons públics de l’EMMCT s’haurien continuat instrumentalitzant per a teixir una xarxa clientelar al servei de diferents càrrecs polítics i de l’emissora, segons es desprèn de les investigacions internes, periodístiques i judicials en marxa. L’anunci segons el qual ara es vol fer fora el professional responsable de fer saltar l’alarma sobre la situació i de la regularització de processos i de la neteja i protecció dels fons públics de l’EMMCT, augmenta la nostra preocupació sobre el futur de l’ens.

La suposada motivació econòmica que ha donat l’Ajuntament de Tarragona per a justificar l’intent d’acomiadament de l’actual director gerent de l’emissora queda desacreditada, tant per la protecció certificada per l’Oficina Antifrau de Catalunya com per la crònica dels fets publicada en premsa. Els interessos polítics partidistes, allunyats de qualsevol criteri professional no haurien d’influir en el futur dels mitjans de comunicació públics. La situació actual no sembla res més que una represàlia contra Xavier de Gispert i Zegrí per haver actuat amb independència i transparència en la gestió de l’empresa, essent proactiu en la lluita contra la corrupció.

Expressem la nostra solidaritat i suport no només a l’actual director gerent d’EMMCT, sinó també al conjunt de periodistes i de treballadors de l’ens, que són també  víctimes, amb la ciutadania de Taragona, de la situació actual i el del mal ús que es pugui fer dels diners públics. Finalment, reclamem a l’Ajuntament de Tarragona una  aposta decidida per reforçar l’EMMCT. Creure en Tarragona és, també, creure en els mitjans públics democràtics, plurals, en català i de proximitat com una eina fonamental per a construir un futur compartit a qualsevol ciutat o municipi del nostre país. A més, agraïm a l’Oficina Antifrau de Catalunya que vetlli per la protecció dels professionals que actuen amb coherència i denuncien possibles irregularitats. L’Ajuntament de Tarragona i la seva alcaldia han ser capaços de redreçar la situació i d’evitar  mals majors, ara que encara són a temps de rectificar.