Responsabilitat, sentit comú i deontologia són els tres ingredients fonamentals per evitar les accions judicials contra els periodistes. Així ho van manifestar el jutge Antonio Carril, l’advocat Eduard Fermín, la constitucionalista Montserrat Nebrera i el periodista Marià Arbonès en un debat celebrat el passat dijous a la Cambra de Comerç de Tarragona.
Durant gairebé dues hores es va analitzar i debatre la relació entre els periodistes i la justícia, en una xerrada organitzada pel Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació a Tarragona.
La relació entre periodistes i juristes és molt complexa, va sentenciar el responsable del sindicat a Tarragona, Ricard Checa, perquè els periodistes tenen dificultats per descodificar el discurs jurídic (hermètic) i els juristes ignoren el llenguatge i els timmings del periodisme. Checa creu que els dos col•lectius han de fer un esforç per crear protocols de funcionament comuns i de corresponsabilitat.
Ricard Checa, que va moderar la tertúlia Com evitar les accions judicials contra periodistes?, va fer una defensa acèrrima de l’Estatut del Periodista Professional, ancorat en el Congrés dels Diputats degut a la “incapacitat, covardia i poca valentia política”. “L’autoregulació no és suficient, cal un estament regulador independent de l’Estat”, va dir.
L’advocat Eduard Fermín va explicar el procediment criminal i va dir que el “periodista que no ha buscat desacreditar i només ha publicat la notícia veraç i contrastada, per norma, està exclòs de responsabilitat criminal”.
El president de la secció 1a. de l’Audiència Provincial, Antonio Carril, va aclarir que els drets que més es vulneren des dels mitjans de comunicació són el de la intimitat, la imatge, l’honor i la reputació. Va aconsellar els periodistes evitar les punxades telefòniques il•legals, conèixer molt bé el tema i el personatge que haurà d’entrevistar, tenir cura amb els aspectes que respecten la intimitat i la imatge i que pugui provar el consentiment de l’entrevistat. El jutge lamenta que avui no es respecten els compromisos assumits.
Antonio Carril va insistir que els periodistes no haurien de sortir al carrer sense una assegurança i aconsella actuar amb sentit comú.
Per la seva banda, la constitucionalista Montserrat Nebrera va defensar l’aprovació de l’Estatut del Periodista i va ressaltar la necessitat de ser més responsable tant els periodistes com els juristes. Va reclamar l’accés lliure de la premsa als jutjats, tal com succeeix a Tarragona i que és més difícil al Vendrell.
Nebrera va subratllar la necessitat de la formació jurídica per part dels periodistes, ja que a vegades entren en un jutjat com a testimonis i surten com a imputats.
Finalment, el periodista Marià Arbonès va defensar l’ètica i la deontologia periodístiques i va lamentar que Espanya no disposi d’un Estatut del Periodista.
Es va mostrar contrari al “tot val” per una notícia, subratllant que s’hauria de pensar molt més en la veritat, en el pluralisme i en la qualitat i no tant en l’audiència.