Dos editors de diaris catalans van ser afusellats pels franquistes i un altre va morir a la presó. Els directors dels periòdics de Barcelona van marxar tots a l’exili, però alguns van tornar molt aviat i no els va passar gairebé res. La maquinària dels tallers va ser confiscada i repartida entre els nous diaris del Movimiento Nacional. Homes i dones de la professió que es van quedar al país patien la prohibició de treballar com a periodistes.

Molts d’aquests fets han estat poc estudiats i alguns es posen de relleu per primer cop. Són històries amb noms i cognoms que ara es reuneixen en el primer número de la revista Memòria, una publicació de la Casa de la Premsa i la Fundació Periodisme Plural. Hi col·laboren grans especialistes com Elvira Altés, Jaume Fabre, Isabel Fernández Alonso, Jaume Guillamet, Josep Carles Rius, Carolina Serra, Gil Toll i Joan Manuel Tresserras.

La revista aborda la petja d’aquesta ferida en la transició a partir de la constatació que la democràcia no va reparar les arbitrarietats comeses amb la premsa republicana. Un debat entre els autors intenta respondre a la pregunta de si el sistema comunicatiu podria haver estat diferent si s’hagués volgut saldar el deute pendent. La revista Memòria és una publicació de la Casa de la Premsa i la Fundació Periodisme Plural. La presentació es farà dijous 14 d’octubre a les 18h. a la Casa de la Premsa, av. Rius i Taulet 5, prop del metro de plaça Espanya.

Podeu adquirir un exemplar de la publicació per 10€ amb enviament gratuït a domicili. Cal fer-ho a través d’aquest enllaç: https://octaedro.com/libro/memoria-revista-de-la-memoria-num-1/