La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en el seu discurs anual sobre l’Estat de la Unió davant els membres del Parlament Europeu el 15 de setembre passat, va destacar la necessitat de protegir millor els i les periodistes, la independència dels mitjans de comunicació i el dret públic a la informació. La Federació Europea de Periodistes (FEP) ha rebut amb satisfacció la seva ferma declaració a favor de la llibertat dels mitjans de comunicació i va exigir iniciatives concretes vinculants perquè els estats membres de la Unió Europea (UE) facin realitat aquestes paraules.

La presidenta Ursula von der Leyen va pronunciar un llarg discurs exposant la seva visió sobre el futur d’Europa i reafirmant els valors europeus «recollits en els tractats», com ara l’Estat de dret i la llibertat d’expressió. Per primera vegada, va abordar la deterioració de la situació de la llibertat dels mitjans a la UE citant els nombrosos atacs als quals s’enfronten cada vegada més els i les periodistes i els tràgics assassinats de Daphne Caruana Galizia, a Malta; Jan Kuciak, a Eslovàquia; i Peter de Vries, als Països Baixos.

«Els i les periodistes estan sent objectius simplement per fer la seva feina. N’hi ha que han estat amenaçats, d’altres colpejats i, tràgicament, d’altres assassinats. Aquí mateix, a la nostra Unió Europea. Permeteu-me mencionar alguns dels seus noms: Daphné Caruana Galizia, Ján Kuciak i Peter de Vries. Els detalls de les seves històries poden ser diferents, però el que tenen en comú és que tots van lluitar i van morir pel nostre dret a ser informats. La informació és un bé públic. Hem de protegir els que creen transparència: els i les periodistes», va afirmar Ursula von der Leyen.

La presidenta de la Comissió va anunciar dues pròximes iniciatives: la recomanació de la UE per garantir la seguretat dels i les periodistes i treballadors dels mitjans de comunicació –que presentarà la comissària Vera Jourova aquest dijous 16 de setembre– i la Llei europea de llibertat de mitjans. «Hem d’aturar els que amenacen la llibertat dels mitjans», va afegir Ursula von der Leyen. «Les empreses de mitjans no es poden tractar com un negoci més. La seva independència és essencial. Europa necessita una llei que salvaguardi aquesta independència. La Comissió lliurarà una llei de llibertat de mitjans l’ any vinent. Defensar la llibertat dels mitjans significa defensar la nostra democràcia».

«Donem la benvinguda a aquest discurs sobre l’Estat de la Unió que, per primera vegada, inclou fermes declaracions i compromisos sobre la llibertat dels mitjans», ha reaccionat Mogens Blicher Bjerregård, president de la FEP. Però ha recordat que «la situació s’ha deteriorat fins a tal punt, amb 14 assassinats de periodistes als estats membres de la UE des del 2015, que també es tracta de prendre mesures que obliguin els estats a prendre mesures».

«Esperem que la Recomanació de la UE sobre la seguretat dels i les periodistes, els i les ofereixi una millor protecció social, especialment els freelance. I una millor protecció per als i les periodistes de procedències minoritàries. També hem demanat a la Comissió Europea que presti atenció a la violència policial contra els i les periodistes i que promogui el diàleg entre els estats membres de la UE, els òrgans d’autoregulació periodística i les associacions i sindicats de periodistes», ha explicat el secretari general de la FEP, Ricardo Gutiérrez. «Sobretot, la UE hauria d’avaluar la situació de la llibertat de premsa a cada estat membre i la seva evolució any rere any. És hora de posar nom i vergonya als estats membres de la Unió que no fan res o gairebé res per protegir els periodistes».

Ni a Catalunya ni tampoc en el conjunt de l’Estat espanyol s’ha fet res en aquesta direcció que marca Gutiérrez i que ha expressat també públicament la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. L’article 52 de l’Estatut i l’article 20 de la Constitució encara esperen ser convertits en llei per regular un dret tan essencial en democràcia com el dret a la informació de la ciutadania.