El III Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado que promou el Sindicat de Periodistes d’Andalusia (SPA) ha recaigut avui en la periodista de República Democràtica del Congo Cadi Adzuba, després de l’acord del jurat que ha debatut durant més de 4 hores a Còrdova i ha valorat la labor de la informadora radiofònica que, amagada en un poblet, tracta de denunciar la situació de la població civil a Congo.

La candidatura d’Adzuba va ser presentada per la Xarxa de Dones Periodistes i Comunicadores d’Un altaveu per al Silenci, que va justificar la seva proposta afirmant que ocupa «una labor arriscada i profundament compromesa amb els valors de la pau i la defensa dels Drets Humans», tal com pretén premiar des de la seva creació el guardó Julio Anguita Parrado.

A l’acta, el jurat ha acordat concedir el premi pel compromís de la guardonada en la defensa dels Drets Humans en un dels conflictes més atroços del món i que roman, no obstant això, silenciat pels mitjans de comunicació. També ha estimat el valor personal i la repercussió social del seu treball desenvolupat en condicions d’extrema violència i com símbol del coratge de les dones africanes i dels periodistes que arrisquen diàriament la seva vida a l’Àfrica. Finalment ha considerat el valor de la seva denúncia, des d’un periodisme de proximitat com és la ràdio, de les violacions de dones, la utilització dels nens soldats i la impunitat de tots els responsables del conflicte. Igualment ha destacat la labor mediadora d’Adzuba per a una cultura de la pau i d’integració dels refugiats en el que constituïx un veritable exemple de comunicació per al desenvolupament.

Amb la concessió d’aquest tercer premi, el Sindicat de Periodistes d’Andalusia i el jurat han volgut fer visible la situació extrema i lamentablement oblidada que viu la població civil en la República Democràtica del Congo. Adzuba recollirà el premi, convocat per l’SPA amb la col·laboració de la Universitat i l’Ajuntament de Còrdova, el 7 d’abril a Còrdova, quan es compleixin sis anys de la mort del periodista cordovès Julio Anguita Parrado.

El jurat ha estat integrat pel degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat de Sevilla, Francisco Sierra; la defensora universitària i professora de la Universitat de Còrdova, Carmen Jiménez; la secretària general de l’SPA, Lola Fernández; i Ana Anguita Parrado, en representació de la família Anguita Parrado. A més, el jurat compta aquest any amb la presència de tres periodistes de reconegut prestigi: Teresa Aranguren, Felipe Sahagún i José Manuel Martín Medem.