Al blog Enfocant de Maria Rosa Vila s’explica la situació d’una jove fotògrafa que va parlar amb el director del suplement dominical Presència del diari Avui per oferir-li un reportatge sobre teràpies assistides per animals.

El director li va manifestar que “les fotos estaven molt bé, però que no tenien pressupost per pagar col·laboracions que no havien demanat. Si, per alguna raó, t’interessa igualment continuar parlant, m’ho dius i llavors veurem si hi ha possibilitat d’adaptar-lo a un reportatge. Però insisteixo: sense contrapartida econòmica”.

Després de pensar-s’ho molt, encoratjada per la vocació i mal aconsellada per un company, la fotògrafa va contestar acceptant la proposta del diari.
Si la demanda havia estat insòlita, la resposta va ser pitjor: “Has trigat massa i ja ho hem fet nosaltres, hem demanat fotos a una fundació que es dedica a això i t’adjuntem el pdf perquè el vegis … Ho sento, has trigat molt a respondre…”.

Al bloc Enfocant es conclou que hi ha hagut dues “irregularitats”. La primera, que un diari de pagament proposa la possibilitat de publicar les fotos d’una fotògrafa sense pagar res a canvi.

La segona, que el diari publiqui el reportatge que se li havia ofert dies enrere, però amb unes fotos cedides gratuïtament per una fundació, abans que la fotògrafa es decidís a acceptar o no les condicions del diari, trepitjant el tema i impedint qualsevol possibilitat de publicar en un altre mitjà.

Amb la clara intenció d’assegurar als lectors la veracitat de la informació l’autora de l’article assenyala “tinc tots els emails que el director del dominical i la fotògrafa van intercanviar, on es pot confirmar clarament la versió de la fotògrafa.”

Aquesta publicació ha motivat la participació de molts fotoperiodistes que expressen la seva indignació per l’actitud d’aquest mitjà, tot i assenyalant, en diverses intervencions, que no es tracta d’un fet aïllat ja que són molts els que tenen aquestes actituds rebutjables i faltes d’ètica.