La Federació Internacional de Periodistes (FIP), a la qual pertany la FeSP, va afirmar el 5 de gener passat afirma que la prohibició de les autoritats israelianes als periodistes estrangers, d’entrar a Gaza per dur a terme la cobertura d’aquest conflicte armat, és una violació grollera de la llibertat de premsa unida a una singular barreja «d’ignorància, incertesa i temor». La FIP declara que la presència de reporters independents sobre el terreny és necessària per a assegurar-se que no hi ha abusos flagrants dels drets humans. La protesta de la FIP s’uneix a la de l’organització humanitària Human Rights Watch (HRW), que va fer una crida perquè observadors dels drets humans i periodistes puguin accedir a Gaza ja que aquest pas ajudaria a salvar vides.

«La prohibició israeliana als mitjans, vigent des del 27 de desembre, ens preocupa perquè és un intent de sistematitzar la falta de control extern de les conseqüències dels actes de les tropes israelianes», ha dit Aidan White, secretari general de la FIP. «Els ulls del món estan mirant a Gaza, però Israel intenta censurar les notícies allunyant els mitjans de comunicació». La FIP diu que la prohibició israeliana és inacceptable i no pot defensar-se parlant només de garantir la seguretat dels periodistes.

«Pocs col·legues poden acceptar-ho com una cosa seriosa. Entre altres coses, hem de recordar que Israel ja ha mostrat el seu singular respecte cap a les normes internacionals convertint una emissora de televisió desarmada en objectiu dels seus atacs militars, ja al principi del conflicte», ha afegit White. Durant els passats dos mesos, quan la treva entre Israel i Hamas va esclatar, Israel ja havia restringit els accessos a Gaza per als periodistes estrangers. Cap hi ha pogut entrar des que va començar l’actual campanya militar. Els mitjans internacionals depenen en gran mesura de personal local palestí que, en molts casos, no disposa d’acreditació formal de premsa per a Israel i no té llibertat de moviments a la zona.

Els mateixos periodistes israelians tenen prohibida l’entrada a Gaza, segons confirmen diversos grups de drets humans, perquè el seu govern insisteix que com altres ciutadans israelians no han d’entrar a Gaza. La FIP està preocupada perquè aquesta restricció pot contribuir a desenvolupar una informació poc equilibrada, ja que els periodistes no poden accedir a totes les zones copejades pel conflicte. La FIP dóna suport als esforços de l’Associació de Corresponsals Estrangers a Jerusalem perquè puguin endinsar-se a Gaza, però insisteix així mateix que ha de rebutjar-se un accés controlat, organitzat i supervisat per part les autoritats israelianes. «No es tracta que una sola de les parts dicti qui té dret a entrar i en quines circumstàncies», ha dit Aidan White, que ha conclòs: «Els periodistes haurien de poder viatjar i treballar amb llibertat sense control dels militars».