La Federació Internacional de Periodistes (FIP) i la Federació Europea de Periodistes (FEP) han emès un comunicat conjunt en el qual expressen el seu suport a la seva filial noruega Norsk Journalistlag per condemnar la decisió del govern nord-americà de processar el cofundador de WikiLeaks, Julian Assange, sota la Llei d’espionatge. En aquest escrit s’afirma que «desvelar informació secreta o classificada rellevant per al debat en la societat és el centre de la missió pública dels mitjans de comunicació. Mitjançant la publicació d’informació que els poderosos agents volen mantenir sense revelar, els mitjans de comunicació poden contribuir a fer responsables a aquells que són al poder. Per tant, la publicació d’aquest material està dins de la llibertat dels mitjans de comunicació, fins i tot quan les autoritats volen mantenir la informació oculta», segons afirma el comitè executiu del Sindicat de Periodistes de Noruega.

El 23 de maig, el Departament de Justícia dels Estats Units va anunciar que acusava Julian Assange en base a la Llei d’espionatge, per la seva connexió amb la filtració d’uns 750.000 documents confidencials militars i diplomàtics, el 2010. La FIP i la FEP creuen que aquesta acusació penalitzaria la investigació periodística establint un perillós precedent abusiu de jutjar els periodistes pel seu paper en revelar informació d’interès públic. Seguint aquesta lògica, qualsevol que publiqui informació que el govern nord-americà consideri classificat pugui ser processat per espionatge.

La FIP i la FEP s’uneixen al Sindicat de Periodistes de Noruega per denunciar aquest intent de restringir la llibertat dels mitjans de comunicació i limitar la seva capacitat de controlar els poders per les seves accions. Fa unes setmanes, el Comitè Executiu de la FIP ja va donar suport a la seva filial australiana en la seva oposició als moviments nord-americans per l’extradició de Julian Assange.

L’SPC també considera que aquestes accions del Govern dels EUA també posen en perill el dret a la informació de la ciutadania i la llibertat de premsa dels mitjans de comunicació.