La Federació Internacional de Periodistes (FIP) centra aquest any el Dia Internacional de la Llibertat de Premsa en la situació dels periodistes a l’Iran, a on molts d’ells són a la presó, s’han tancat diaris i l’oficina de l’organització afiliada a la FIP, l’Associació de Periodistes Iranians (API), ha estat clausurada.

“L’envestida contra els mitjans de comunicació a l’Iran ha estat persistent, des de les eleccions realitzades el passat mes de juny”, ha indicat Jim Boumelha, president de la FIP. “El govern ha intentat reprimir els mitjans independents i bloquejar qualsevol contacte extern, després de les manifestacions públiques de desafiament al règim per part de la ciutadania”.

La FIP ha advertit que 35 periodistes són encara a la presó, des del judici col•lectiu a diversos mitjans celebrat a l’agost i el tancament de diversos diaris. L’oficina de l’API continua tancada des del 5 d’agost de 2009, sense cap possibilitat de tornar a funcionar aviat.

L’organització internacional de periodistes ha fet una crida especial a les organitzacions afiliades i als periodistes en cada racó del món, perquè enviïn un missatge electrònic al president Mahmoud Ahmadinejad, exigint-li de forma contundent l’alliberament de tots els periodistes detinguts i que l’oficina de l’API a Teheran pugui tornar a obrir.

La FIP ha fet una crida a accions globals per garantir la seguretat dels periodistes, un cop s’ha confirmat que 27 periodistes han mort des de principis d’any a diversos països, entre els quals figuren Hondures, Tailàndia, Nigèria i Pakistan.

“Aquesta xifra aterridora en només els quatre primers mesos de 2010 ha de dur-nos a accions concretes per impactar al món”, ha dit Aidan White, secretari general de la FIP. “Les paraules no basten per enfrontar-nos a la indiferència dels violents”.

La FIP representa més de 600.000 periodistes de 125 països. Més informació a la seva pàgina web.