En relació al Dia Internacional dels Drets d’autoria, el dia 23 d’abril, la Federació Europea de Periodistes (FEP) fa una crida a aquells que defensen el lliure accés als continguts dels mitjans a començar un diàleg amb els sindicats de periodistes sobre la importància de la defensa dels drets d’autoria que defensen i el dret de ser remunerats per l’ús de la seva feina.

“Protegir els drets dels periodistes com a autors és cada vegada més important”, ha dit Aidan White, Secretari General de la Federació Internacional de Periodistes (FIP). “Els portals d’internet, milers de llocs web d’informació, i milions d’usuaris en línia estan aconseguint una entrada lliure per a l’ús desautoritzat de material periodístic. El plagi prolifera.”

Per afrontar aquesta crisi, la FEP i la seva organització mare, la FIP, estan buscant un veritable diàleg amb els usuaris dels mitjans de comunicació.

Recentment delegats de la FEP s’han reunit amb representants de Google a Brussel•les per sensibilitzar-los sobre les qüestions de drets d’autoria relacionats al recent projecte de digitalització de Google i Google News.

“És temps de començar a construir de zero una cultura nova de respecte per a la informació i les persones que tenen la responsabilitat professional de produir-la”, ha afirmat White. “En aquesta consideració, les entitats de gestió tenen un paper clau a representar en l’administració dels drets d’autoria dels periodistes quan la seva feina és utilitzada digitalment”, ha afegit el secretari general de la FIP.

White assegura també que el suport dels governs a les empreses de gestió i estructures democràtiques de gestió contribuirien a garantir un sistema just de pagament als periodistes.

La FIP també està promovent més diàleg amb els usuaris per tal de debatre i crear ponts de confiança.per al suport als drets d’autoria dels periodistes

“El suport dels usuaris per pagar el contingut periodístic és important per mantenir un periodisme de qualitat”, ha destacat White. El secretari general de la FIP conclou que “una democràcia exigeix que la ciutadania s’informi i, per això, els usuaris han d’estar enormement interessats en assegurar-se que els periodistes els donen informació creïble, fiable, d’una manera transparent i responsable.”

Brussel•les 23 d’abril