La Federació Internacional de Periodistes (FIP) ha reaccionat de manera contundent davant les notícies dels brutals atacs contra civils, inclosos periodistes, per part de les forces israelianes a l’asalt d’una flotilla que va intentar trencar el bloqueig militar de la costa de Gaza, a Palestina.

La FIP declara que els informes de baixes, que inclouen la possible mort de personal dels mitjans de comunicació, no han estat confirmats i que el secret al voltant de l’incident per part de les autoritats israelianes augmenta l’ansietat entre amics i familiars.

La FIP reclama una investigació urgent i completa sobre l’incident i que es posi fi a l’apagada informativa. “Ens unim a la Unió Europea en l’exigència d’una investigació completa, que ha de ser independent per se creïble. Condemnem qualsevol intent de censura de notícies per part de les autoritats israelianes que posa dificultats als periodistes per poder explicar el que està passant”, diu Jim Boumelha, president de la FIP.

“Creiem que 20 periodistes i treballadors de mitjans de comunicació de diferents països anaven a bord quan van tenir lloc els atacs. (…) La FIP investiga l’incident per plantejar la qüestió a una reunió especial del Consell de drets humans de les Nacions Unides prevista per dimecres a Ginebra.

La FIP s’ha adreçat també al Govern israelià per advertir-li de la seva responsabilitat pel que fa a la seguretat dels periodistes que viatjen a la flota i sol•licita al seu sindicat membre a Israel que intervingui davant les autoritats.

“La comunitat internacional ha de respondre davant d’aquest escàndol. Els drets dels periodistes en zones de conflicte ha estat especialment destacat per les Nacions Unides i els Estats membres no poden abstenir-se quan un Estat actua de manera imprudent i perillosa”.