La Federació Internacional de Periodistes (FIP) ha expressat la seva profunda commoció després de l’espantosa decapitació del periodista nord-americà James Foley, que va desaparèixer a Síria al 2012. L’assassinat ha estat reivindicat pel grup gihadista Estat Islàmic de Síria i l’Iraq (ISIS) en un vídeo publicat a internet que mostra el bàrbar crim. A la gravació es veu un home emmascarat duent a terme l’execució després d’un discurs en represàlia pels atacs aeris nord-americans contra el grup gihadista a Síria. «Aquest assassinat horrible i covard d’un home desarmat és una altra crida a l’acció per protegir els periodistes i civils que es converteixen brutalment en el blanc dels grups armats i terroristes», ha dit Jim Boumelha, president de la FIP. Boumelha insta a la comunitat internacional «a fer front a la barbàrie i dir prou».

Per la seva banda, Beth Costa, secretària general de la FIP, ha afirmat que «estem profundament entristits per la mort de James. Per a la seva família, a la seva mare i a tots els seus amics i companys de feina, oferim el nostre més sentit condol.» James Foley, de 40 anys, ha informat extensament des de l’Orient Mitjà, treballant per a diversos mitjans de comunicació, incloent el portal de notícies nord-americana GlobalPost i l’agència de notícies francesa AFP. Al 2011, durant el conflicte de Líbia que estava cobrint, va ser capturat i detingut durant més de 40 dies.

En els últims anys, la FIP ha desplegat un vast programa per a la seguretat dels mitjans de comunicació a tot el món àrab, i desenvolupa una campanya mundial contra la impunitat dels assassins de periodistes. Avui, Síria segueix sent el país més perillós del món per als professionals de la informació, amb prop de 60a morts des de l’inici del conflicte aln 2011, i una vintena de desapareguts.