Sense cap protecció legal, és el sector que més sofreix la crisi econòmica perquè perd el treball sense indemnització i no cobra desocupació
La situació del fotògraf freelance Ricard García Vilanova –que va recuperar la llibertat el passat 30 de març després d’haver romàs durant més de sis mesos segrestat a Síria, com Javier Espinosa (El Mundo) i Marc Marginedas (El Periódico de Catalunya)– és una bona prova, i la més cruel, de la desprotecció absoluta en la qual treballen els periodistes a la peça. La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) considera necessari que es reguli legalment la situació d’aquest col·lectiu professional i insta als grups parlamentaris del Congrés al fet que engeguin amb urgència les iniciatives necessàries per a això.
García Vilanova, a més de patir la mateixa situació que els seus dos companys durant els mesos de segrest, no ha rebut cap ingrés econòmic perquè és un dels milers de professionals que no cobren un sou fix sinó una quantitat per cada treball que venen a un mitjà de comunicació. Si a Espanya estigués regulada per llei aquesta activitat professional, com ho està en molts països europeus, durant la seva captivitat hauria percebut uns ingressos per poder afrontar la seva economia personal i la de la seva família.
La greu crisi econòmica dels mitjans de comunicació repercuteix amb especial duresa en els periodistes a la peça, ja que són els primers a quedar-se sense feina i no tenen dret a cap indemnització ni a percebre el subsidi de desocupació, contràriament als seus companys de plantilla. A més, en molts casos, han de suportar retards escandalosos per cobrar el seu treball i fins i tot substancioses rebaixes de l’import de la factura perquè les empreses al·leguen problemes econòmics per pagar allò que s’ha acordat. Aquesta situació castiga amb més intensitat les dones, perquè són la majoria d’aquest col·lectiu. Fem una crida al conjunt de la professió perquè assumeixi com una de les principals reivindicacions del sector la urgent regulació dels periodistes a la peça, essencial per dignificar la professió.
La FeSP considera que la llei que reguli els drets laborals dels periodistes i fotoperiodistes a la peça hauria d’incorporar, com a annex, l’Estatut del Corresponsal de Guerra que va aprovar la I Conferència de Periodistes de la Mediterrània a Almeria al 2005, ratificat per unanimitat per les organitzacions professionals i sindicals que hi van participar, totes elles pertanyents a la Federació Internacional de Periodistes (FIP). Aquests dies es compleixen 11 anys de la mort dels periodistes Julio Anguita Parrado i José Couso, a la guerra de l’Iraq. Per ells, per tots els informadors que han mort mentre exercien la seva labor professional en zones de conflicte i per protegir al màxim als que continuen fent-ho, la FeSP reclama que es regulin al mateix temps els drets laborals i l’Estatut del Corresponsal de Guerra.
La FeSP demana a tota la professió periodística que col·labori en la campanya engegada per publicar un llibre amb fotografies de Ricard García Vilanova, que permeti recaptar fons per ajudar-li a afrontar la situació econòmica de la seva família a causa dels sis mesos de segrest.
9 d’abril de 2014