No són programes periodístics ni exerceixen de periodistes els que hi participen.

La creixent degradació de la televisió evidencia la necessitat d’un Consell de l’Audiovisual

Davant els comentaris que des de diferents espais socials i mitjans de comunicació s’han fet en les últimes hores sobre un programa televisiu dels denominats rosa, que apareix vinculat a un tràgic succés de violència de gènere, la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) manifesta:

– Que deplora el grau de degradació que han arribat algunes cadenes de televisió privada espanyola -que emeten gràcies a una concessió del Govern–, la tendència del qual és avançar cap a una immersió cada vegada més gran en l’anomenada teleescombraria.

– Que aquest és només un cas, però diàriament són molts els programes d’àmbit estatal i local que vulneren la norma europea sobre emissió de pornografia en directe o missatges ofensius al gènere o de caràcter homòfob o xenòfob, emparant-se que són missatges d’SMS enviats pels seus telespectadors.

– Que no han de considerar-se aquest tipus de programes com a periodístics perquè no ho són, ja que vulneren punts fonamentals de la professió com, entre d’altres, el pagament d’exclusives; i no són periodistes els que hi treballen perquè no exerceixen una funció informativa, encara que estiguin titulats en aquesta disciplina.

– Que ja en el seu moment, la Federació de Sindicats de Periodistes va recomanar als companys de professió que evitin participar en aquests programes que res tenen a veure amb la funció d’informadors.

– Que dóna suport a les diligències judicials obertes per determinar les possibles responsabilitats que poguessin derivar-se del comportament imprudent i mancat de tota ètica d’aquesta cadena i dels que dirigeixen el programa El diario de Patricia.

– Que aquest tipus de situacions fan cada vegada més evident la necessitat d’un Consell de l’Audiovisual que vetlli pel respecte dels telespectadors i la dignitat dels programes.

23 de novembre de 2007