Fa una crida al Parlament andalús perquè nomeni per consens el director d’RTVA i mantingui el model de radiotelevisió pública i de qualitat

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) lamenta que el Govern hagi aprovat una reforma de les jubilacions parcials i anticipades que castiga, sobretot, els treballadors més grans de 55 anys i els que estan pròxims a la jubilació, que estan sent les principals víctimes dels acomiadaments col·lectius tant en les empreses públiques de comunicació com en les privades. L’Executiu de Mariano Rajoy pot revisar la regulació d’aquestes matèries per millorar-la i acomodar-la a la situació actual, però ha de fer-lo sense castigar les persones afectades i mantenint els seus drets conquistats durant anys.

A més, el Govern ha vulnerat una vegada més el Pacte de Toledo i ha optat per utilitzar un decret llei per a aprovar una mesura de tanta transcendència com aquesta –ja duu 35 decrets en els seus 14 mesos de govern–, en comptes de dialogar i negociar amb la patronal i els sindicats.

Així mateix, la FeSP fa una crida als grups del Parlament d’Andalusia perquè busquin un candidat consensuat per a la direcció general de la Ràdio Televisió d’Andalusia (RTVA), mantenint l’actual model de radiotelevisió pública i sense caure en la temptació de modificar la llei per permetre una elecció d’aquest càrrec sense consens, com ha fet el Govern de Mariano Rajoy.

La Junta Executiva Federal de la FeSP, reunida aquest cap de setmana a Madrid, també ha acordat expressar el seu rotund rebuig per la decisió de l’empresa Pescanova d’obligar un dels seus clients a acomiadar un treballador, en represàlia per la informació que l’esposa d’aquest, delegada del diari Expansión a Galícia, ha escrit sobre aquesta companyia pesquera. Decisions d’aquest tipus eren habituals durant la dictadura franquista, però no són admissibles en una societat democràtica.

La FeSP se solidaritza amb els treballadors de la Televisió de Catalunya (TV3) en la lluita que mantenen contra el tancament de les seves delegacions territorials, i amb els del Grup Zeta, amenaçats d’acomiadament en un ERO en la seva rotativa. La mateixa solidaritat volem mostrar amb els treballadors del Grup Intereconomía, del Diari Menorca i d’altres empreses que estan sofrint acomiadaments.

17 de març de 2013