La Federació de Sindicats de Periodistes demana a l’oposició que promogui la reforma de RTVE i la derogació de la ‘Llei Mordassa’

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) insta al nou Govern i al Congrés dels Diputats a què es prenguin seriosament el dret de la ciutadania a la informació i la comunicació i iniciïn, sense demora, els treballs necessaris per regular per llei aquest dret constitucional i humà.

La Junta Executiva Federal de la FeSP, reunida aquest cap de setmana a Madrid, considera necessari que aquesta regulació es dugui a terme en una Llei General de la Comunicació, similar a les que existeixen als països de la Unió Europea i altres zones del món. En la nova llei s’han de definir els deures i drets dels periodistes; els col·laboradors i periodistes a la peça; la reserva d’una tercera part de l’espai radioelèctric per a ràdios i televisions del tercer sector sense ànim de lucre, i tot allò relacionat amb el dret constitucional a la informació i la comunicació, imprescindible en les democràcies.

La FeSP també demana als partits de l’oposició que compleixin el compromís que la majoria d’ells va adquirir abans de les eleccions generals i promoguin la derogació de la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, més coneguda com a Llei Mordassa per la limitació de drets que estableix per a la ciutadania en general i per als periodistes i activistes socials.

Una altra tasca urgent del Parlament sorgit de les últimes eleccions ha de ser la reforma d’RTVE, no solament per tornar al sistema d’elecció del seu president/a per majoria qualificada de dos terços del Congrés sinó per garantir que compleixi la seva missió de servei públic amb qualitat, plena independència del Govern i finançament suficient.

La Junta Executiva Federal de la FeSP denúncia, una vegada més, les irregularitats i incompliments de la llei que practiquen algunes empreses, i se solidaritza amb els treballadors afectats. Els serveis d’Inspecció de Treball han de vigilar el compliment de la llei i sancionar aquestes conductes. Alguns dels últims casos són aquests:

– El digital Vozpópuli ha acomiadat els tres treballadors que anaven a ser candidats en les eleccions sindicals convocades pel Sindicat de Periodistes de Madrid (SPM), i acostuma a contractar i mantenir redactors amb la categoria d’ajudants de redacció.
– L’empresa Andalucía Digital Multimedia, que produeix programes per a Canal Sud, va prescindir d’una treballadora embarassada que portava dos anys encadenant contractes per obra de tres mesos, i ha hagut de readmetre-la per la polèmica que ha provocat aquest cas.
– El diari El Correo de Andalucía ha reduït al mínim el treball dels fotògrafs que tenia com a falsos autònoms, ha reduït les seves tarifes, publica fotos copiades de les xarxes socials i pretén que els redactors facin també el treball dels fotògrafs.
– El diari El Adelantado de Segovia ha acomiadat dos treballadors que eren candidats a les eleccions sindicals, al·legant raons econòmiques.

La FeSP expressa el seu suport a la campanya que ha endegat la Federació Internacional de Periodistes (FIP), a la qual pertany, per denunciar la impunitat de molts assassinats de periodistes i treballadors dels mitjans de comunicació. La FIP, que ha registrat 66 assassinats al 2016, insta als governs a tenir voluntat política en la lluita contra la impunitat dels qui amenacen, ataquen i assassinen professionals dels mitjans de comunicació.

7 de novembre de 2016