Critica que els partits polítics s’hagin repartit els càrrecs i demana que es corregeixin les greus deficiències amb que s’aplica l’ERO

Reclama el manteniment de la programació territorial i en els idiomes cooficials de les autonomies

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) fa una crida al consell d’administració de la Corporació RTVE -que avui ha pres possessió-, perquè el seu objectiu prioritari sigui defensar la qualitat, els criteris professionals i l’increment de programes propis en comptes d’afavorir cada vegada més les productores privades. I, també, perquè mantingui la programació dels centres territorials i la de les autonomies amb llengua pròpia, d’acord amb la seva missió de difondre les llengües i cultures del conjunt de l’Estat espanyol. La Junta Executiva de la FeSP lamenta que la Corporació RTVE i el seu Consell es posin en marxa sense que hagi estat creada una autoritat audiovisual d’àmbit estatal, prevista en la llei i que fins i tot hauria d’emetre informes previs a algunes decisions del consell.

És igualment criticable que la plantilla d’RTVE hagi estat reduïda a la meitat sense haver definit prèviament quin model de ràdio i televisió públiques es vol implantar i mostrant un clar menyspreu a l’informe de l’anomenat comitè de savis. Aquests experts van aconsellar que no es prejubilés una part de la plantilla per criteris d’edat, però finalment ha estat aquest l’argument fonamental per a prescindir de més de 4.000 persones. Davant d’aquesta situació, demanem al president, Luis Fernández, i a la resta del consell, que corregeixin les greus deficiències amb les quals s’està aplicant l’Expedient de Regulació d’Ocupació.

Durant l’etapa de Carmen Caffarel s’ha retallat àmpliament la manipulació, la basta censura i l’abús governamental que va existir a l’Ens públic durant el Govern del PP. Però això no és suficient per assolir la ràdio i televisió pública que la ciutadania es mereix. Per això, la FeSP demana al consell d’administració que es dediqui a fons a resoldre els greus problemes d’RTVE que no s’han volgut o no s’han sabut afrontar fins a ara.

La llei que regula la ràdio i televisió de titularitat estatal és acceptable, en termes generals, pel que el nou consell d’administració té una oportunitat històrica per assolir que aquesta norma faci possible convertir en una realitat la RTVE que volem els professionals i que necessita la ciutadania. Caldrà esperar a veure si aquest òrgan compleix les expectatives que existeixen, per a la qual cosa és imprescindible que els seus integrants s’oblidin que han estat triats després d’un repartiment entre partits, sense respectar ni tan sols les formes, encara que finalment la seva designació hagi estat a càrrec del Parlament.

15 de gener de 2007