La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) celebrarà el seu 4rt. congrés ordinari el proper 5 de maig de 2018, en el qual analitzarà i plantejarà propostes per a un dels problemes més greus del ja molt deteriorat sector del periodisme: la situació dels i les periodistes que malviuen en les pitjors condicions de precarietat (falsos autònoms, periodistes a la peça, col·laboradors/es i freelances), la qual cosa repercuteix de manera molt negativa en el dret a la informació de la ciutadania.

La Junta Executiva Federal de la FeSP, reunida l’últim cap de setmana a Madrid, expressa la seva preocupació per les cada vegada més freqüents sentències que castiguen la llibertat d’expressió, la creació artística i la sàtira, que són possibles gràcies a que el vigent Codi Penal conté alguns articles obsolets i uns altres amb una redacció ambigua i genèrica, que no concorden amb els tractats internacionals signats per Espanya. La FeSP demana als grups parlamentaris que endeguin les iniciatives legislatives necessàries per impedir aquests atacs a la llibertat d’expressió, perquè solament així estaran respectant de manera real els drets constitucionals de la ciutadania.

Aquesta organització sindical, que ha donat suport a les manifestacions de les últimes setmanes en diferents ciutats, felicita les organitzacions convocants i es congratula de la resposta massiva que han tingut tant la protesta feminista del passat 8 de març com les que el dia 17 van reunir als carrers desenes de milers de persones per defensar el sistema públic de pensions i en contra de Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana (coneguda com a Llei Mordassa), que restringeix drets constitucionals de la ciutadania i té el suport únicament del Govern i del Partit Popular.

La Junta Executiva Federal de la FeSP també ha acordat solidaritzar-se amb els treballadors i treballadores dels diferents mitjans de comunicació que últimament s’han vist afectats per Expedients de regulació d’ocupació (ERO), que han suposat molts acomiadaments i uns altres que estan en procés. Molt ànim, entre altres casos, a les plantilles del diari El PuntAvui, on ja han començat a aplicar acomiadaments; Diari de Sabadell, en procés de tancament, i El Periódico de Catalunya, on el Grup Zeta ha presentat un ERO per reduir el 45% de la massa salarial, la qual cosa suposaria prescindir de 177 persones d’aquesta i altres empreses del diari.

Els màxims responsables del Grupo Zeta ja han demostrat abastament la seva irresponsabilitat, incomplint els acords negociats amb els treballadors i proposant-los, a més, retallades salarials escandaloses. La FeSP fa una crida a aquests directius –que en els últims mesos han tancat les revistes Tiempo i Interviú, han acomiadat 29 persones en un ERO salvatge a l’esportiu Sport i algunes més en altres empreses– a què negociïn un acord raonable amb els representants dels treballadors i treballadores, per trobar una solució el menys lesiva possible per a la plantilla i la qualitat dels productes periodístics que han de seguir oferint a la ciutadania.

La FeSP reitera la seva petició als grups parlamentaris del Congrés perquè compleixin la nova llei de la ràdio i televisió pública, que ells van aprovar al setembre passat, i adoptin amb urgència les mesures necessàries per renovar per concurs públic el Consell d’Administració i la Presidència d’RTVE, tal com estableix aquesta llei.

19 de març de 2018