La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) ha condemnat les esbroncades i insults contra diversos periodistes, que algunes persones van llançar durant una roda de premsa de Pablo Casado en un carrer de Ceuta. La FeSP s’ha sumat al rebuig a aquestes agressions verbals que han manifestat el Consell d’Informatius de TVE i diferents organitzacions professionals.

El líder del PP va comparèixer el 4 de juny passat davant els informadors a Ceuta, en ple carrer, en presència d’un grup dels seus seguidors. Quan una periodista de Telecinco li va preguntar la seva opinió sobre la imputació de la exsecretària general del PP en l’operació Kitchen, un home va dir: «El president ha vingut aquí a parlar de Ceuta, no del senyor Rajoy. Ara tenim un president nou». Un altre va afegir: «Parlarem de Ceuta!».

Davant aquests comentaris contra els periodistes, Pablo Casado no va sortir en defensa dels informadors ni va demanar als seus seguidors que els deixessin treballar, i va afirmar: «Estic bastant d’acord amb aquests senyors. Jo fa quatre mesos vaig dir que no anava a parlar de qüestions que no em correspon valorar, que res tenen a veure amb les meves responsabilitats com a president del PP». Els seguidors del PP el van aplaudir.

A continuació, una periodista d’RTVE li va preguntar si el PP incoarà un expedient disciplinari a María Dolores de Cospedal després de ser imputada i diverses persones van esbroncar i van xiular aquesta professional. Casado va insistir que no comentaria res sobre aquest assumpte i de nou va ser aplaudit pels seus seguidors.

El Consell d’Informatius de TVE considera «greu i preocupant que el PP o un altre partit, lluny de posar ordre i celebrar un acte amb la premsa amb les degudes garanties per als periodistes que cobreixen la informació, encengui la metxa i aboni la conducta de supòsits ciutadans anònims amb frases com: “estic bastant d’acord amb aquests senyors2».”

La FeSP ha donat suport a aquest missatge de condemna i ha afegit en una piulada que «les rodes de premsa no poden ser mítings i qui les convoquen –partits, institucions, empreses, ong o qui sigui- han de garantir que es desenvolupen amb ple respecte al dret a la informació i a la tasca de professionals del #periodiodigne».

Condemnem insults i agressions d’algunes persones a periodistes mentre fan la seva tasca professional, ha indicat la FeSP en un altre missatge: «recordem als partits que no han de convocar rodes de premsa al carrer ni amb públic, perquè no són un xou mediàtic sinó un element bàsic per respectar el dret a la informació».

El Sindicat de Periodistes d’Andalusia (SPA), així com l’SPC, la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) i Reporters sense Fronteres (RSF) també han expressat la seva condemna per aquests fets.