Mostra la seva preocupació per l’actitud d’alguns agents policials, que en les últimes mobilitzacions s’han dedicat a controlar i fins i tot detenir informadors gràfics
La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) denuncia que el Govern central ha fet un lamentable pas enrere en la necessària independència de la televisió pública, en haver utilitzat la seva majoria absoluta al Congrés dels Diputats per modificar el sistema d’elecció del president de RTVE. Davant del model existent fins ara, que exigia el suport de dos terços de la Cambra per aprovar aquest nomenament, el PP -amb l’ajuda de CiU, UPN i Fòrum per Astúries- ha canviat aquesta llei per poder efectuar-ho sense necessitat de consens. L’excusa de què ho ha fet perquè els socialistes tenien bloquejada l’elecció no té cap credibilitat, perquè ve d’una formació política que ha mantingut bloquejades durant molt temps, pels seus interessos partidistes, les vacants al Tribunal Constitucional, el Consell General del Poder Judicial i altres òrgans constitucionals.
La Comissió Permanent de la FeSP, reunida avui a Madrid, reitera el seu rebuig a les modificacions legals que ha aprovat el Govern central per permetre que les televisions públiques autonòmiques puguin ser venudes o gestionades per empreses privades. Tant aquesta decisió com el canvi en la manera d’elecció del president de RTVE són un clar retrocés en la independència de les televisions públiques, la qual cosa suposa una perillosa retallada en el dret a la informació de la ciutadania i, per tant, en la qualitat de la democràcia.
La FeSP mostra la seva preocupació per l’actitud d’alguns sectors de les Forces de Seguretat, tant estatals com autonòmiques, en les últimes manifestacions i mobilitzacions ciutadanes, com les referides al recent aniversari del 15-M. Sense posar en dubte la seva responsabilitat de mantenir l’ordre públic, a Barcelona i a Madrid han practicat detencions -com la d’un fotògraf del Sindicat de Periodistes de Madrid que es va identificar i es limitava a fer la seva feina- que donen la sensació que alguns agents s’ocupen més en aquests actes d’impedir el treball dels informadors, com si fossin testimonis incòmodes del malestar ciutadà, que de complir amb la seva obligació d’evitar aldarulls.
La Comissió Permanent de la FeSP també expressa la seva solidaritat amb els treballadors del diari Negocio, que porten dues setmanes de vaga perquè els deuen més de quatre mesos de salari; d’Europa Press, on han acomiadat a set persones després de la convocatòria d’eleccions sindicals; d’El Mundo, El País o Intereconomía, empreses han anunciat un important nombre d’acomiadaments, així com de Telemadrid, Canal Nou i altres televisions autonòmiques les plantilles de les quals estan amenaçades amb importants reduccions. La mateixa solidaritat mostrem amb els treballadors de moltes empreses de comunicació de tot Espanya, grans i petites, que estan pagant les conseqüències d’una crisi que no han provocat mentre els amos i els gestors l’aprofiten per reduir els costos encara que la qualitat de la informació es vegi molt limitada amb tantes retallades.
La FeSP fa una crida al Govern central perquè tingui en compte la tendència cada vegada més estesa a Europa i altres països que mantenen que les retallades i l’aplicació exclusivament de mesures d’austeritat no és la solució a la crisi si no van acompanyades d’altres mesures per al creixement i la creació d’ocupació.
Madrid, 19 maig de 2012