La Federació Europea de Periodistes (FEP) afirma en un article a la seva pàgina web que «la feina dels periodistes és més necessària que mai, en un context de crisi sanitària». La FEP valora el compromís professional i social dels seus membres però al mateix temps es mostra molt preocupada per les mesures de reducció de costos (retallades salarials, reduccions unilaterals de les condicions laborals, etc.) imposades als i les periodistes i al personal dels mitjans de comunicació per algunes d’aquestes empreses. La FEP considera aquestes mesures «injustes i contraproduents. Fem una crida a les autoritats polítiques europees i nacionals per protegir l’estatus social dels i les periodistes en plantilla o treballant a la peça».

La FEP recorda el recent pronunciament públic fet pels vigilants de la llibertat dels mitjans de comunicació de l’ONU, l’OSCE i la CIDH, en el sentit que «els governs han de fer esforços excepcionals per protegir la feina dels periodistes». Diverses empreses de mitjans de comunicació a Europa han començat a imposar reduccions unilaterals de la jornada laboral (periodistes obligats a treballar a temps parcial) o retallades de pagaments (fins a un 7,5% de reducció) als treballadors de mitjans de comunicació. Molts periodistes autònoms, especialment els que treballen en el sector esportiu o cultural, ja no reben comandes dels mitjans de comunicació i han perdut totes les fonts d’ingressos.

En la seva nota , la FEP fa una crida als polítics i interlocutors socials, en l’àmbit europeu i estatal, perquè posin en marxa les mesures compensatòries necessàries, mantenint el finançament per a la cobertura social. Així, demana a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen; al del Consell Europeu, Charles Michel; i al del Parlament Europeu, David Sassoli; que promoguin junts una resposta coordinada a tot Europa a les mesures contraproductives i injustes adoptades per empreses de mitjans de comunicació, amb el risc de desmotivar els periodistes i privar al públic d’informació fiable.

El secretari general de la FEP, Ricardo Gutiérrez, mostra «el meu acord total amb la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová, quan diu que els periodistes poden salvar vides» i, per tant, afegeix, «faig una crida als editors i propietaris de mitjans de comunicació perquè mostrin solidaritat i responsabilitat en la salvaguarda de les condicions laborals dels treballadors i periodistes».