- 8-M: La desprotecció social de professionals a la peça i ‘freelance’ posa rostre femení al ‘precariodisme’
El darrer any la pandèmia ha fet aflorar tots els desequilibris que denuncien fa anys les professionals del sector de la comunicació. S’han accentuat encara més la bretxa salarial i la precarietat (contractes precaris, quan n’hi ha, i relacions laborals abusives), les dificultats de conciliació, les violències i assetjament a les xarxes. El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) dona suport a les reivindicacions de les dones periodistes i comunicadores i exigeix conjuntament amb elles una nova organització en el si de les empreses que situï les persones i la cura al centre, que procuri la conciliació efectiva i apliqui i desenvolupi els plans d’igualtat.
El sindicat expressa un cop més la seva preocupació per la situació dels i les periodistes a la peça i freelance. La majoria d’aquest col·lectiu són dones, que cada cop més pateixen més la precarietat en el treball, sense cap mena de cobertura social. La desprotecció social d’aquest col·lectiu és una injustícia indecent que les administracions han de corregir de manera urgent. Cal que les institucions incorporin de manera urgent a la seva agenda la implementació de mesures que reverteixin el pervers binomi entre feminització i precarietat. Regular la figura dels i les professionals a la peça i freelance de manera que tinguin una cobertura social proporcional a la feina realitzada és acabar amb el principal pou de precarietat de les dones periodistes.
Des de la seva aferrissada defensa del dret a la informació, l’SPC recorda que per garantir aquest dret a la ciutadania és essencial incorporar la perspectiva de gènere en les informacions, el respecte a la deontologia en el tractament adequat i equilibrat de les dones en els mitjans de comunicació. També són imprescindibles mecanismes per eradicar les violències masclistes contra totes les dones i contra dones periodistes, especialment greus a les xarxes socials.
Però avançar en les reivindicacions de justícia de gènere el sector –tant en la millora de les condicions de treball com en aconseguir uns continguts més igualitaris en els mitjans– només és possible amb la participació de les dones en el món sindical que defensa i lluita per aquests objectius. Són moltes les companyes que han obert camí i encara hi ha recorregut per fer sentir la veu de dones periodistes i comunicadores. Els sindicats han estat tradicionalment estructures molt masculinitzades però en els darrers anys hi ha hagut canvis en aquest aspecte i l’SPC vol ser expressió també de la feminització de la professió i de la lluita contra les diverses precarietats que pateix el periodisme. Amb el protagonisme especial de les seves afiliades, l’SPC ha incorporat la perspectiva de gènere en totes les seves accions i seguirà fent-ho.
Convidem les dones periodistes a formar part dels òrgans de representació dels i les treballadores a les empreses per introduir totes aquestes qüestions a la negociació col·lectiva. La lluita sindical té l’objectiu d’aconseguir transformacions en el món del treball i en el cas del periodisme no és una excepció. La lluita contra les desigualtats i contra les precarietats que hi ha al sector, que pateixen les dones de manera especial, són el moll de l’os de l’activitat de l’SPC durant tot l’any. Aquest 8M, com cada any, visibilitzem les denúncies i les reivindicacions que el moviment feminista en el sector expressa de manera clara i decidida i que compartim des de l’SPC. La lluita per revertir les desigualtats és de tot l’any i aquest combat requereix la complicitat de tots i totes i una tasca organitzada perquè sigui efectiva.
Per tot això, l’SPC secunda la Vaga General Feminista i anima tothom a mobilitzar-se aquest 8 de Març, a les empreses i al carrer, en la mesura del possible d’acord amb les recomanacions sanitàries.
Per combatre la precarietat de dones periodistes i comunicadores, protecció social per llei a periodistes a la peça i ‘freelance’!
Per aconseguir-ho, participa a la mobilització feminista d’aquest 8-M!
5 de març de 2021