El pròxim 22 d’octubre es realitzarà al Col·legi de Periodistes de Catalunya la taula rodona «La democratització dels mitjans de comunicació a Catalunya», que servirà de presentació de la Xarxa Ciutadana pel Dret a la Informació i la Comunicació (XCDIC). Aquesta plataforma neix a iniciativa de l’SPC a la qual s’han sumat diverses entitats catalanes que totes juntes impulsen la Xarxa. Cal recordar, per contextualitzar, que recentment el Parlament de Catalunya ha reclamat al Govern que desenvolupi l’article 52 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya que tracta el dret a la informació. A més del mandat legal, estem en un context de canvis, de repensar la nostra democràcia per poder aprofundir-la i millorar-ne la qualitat. Estem en un bon moment per abordar una de les assignatures pendents de la nostra democràcia: la garantia dels drets a la informació i la comunicació. Amb els ponents, membres de la Xarxa Ciutadana pel Dret a la Informació i la Comunicació, abordarem opcions i camins sobre com regular el dret a la informació i la comunicació.

La Xarxa Ciutadana pel Dret a la Informació i la Comunicació està formada per: Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comuniació (SPC), La Fede.cat Organitzacions per la Justícia Global, Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Associació Catalana de Juristes Demòcrates (ACJD), Associació Catalana pels Drets Humans (ACDH), LaTele.cat, Setmanari Directa, Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), AulaMèdia, Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC), La Columna.cat.

Els nostres objectius són:
• Generar consciència social al voltant del dret a la informació i la comunicació. Considerem que hi ha poca consciència, informació i debat al respecte d’aquests dos drets bàsics en democràcia. L’autonomia dels mitjans de comunicació han de tenir la mateixa consideració social que els drets a la salut i a l’educació.
• Generar una xarxa de col·laboració entre entitats i oberta a la ciutadania que articuli aquesta reivindicació de cara als poders públics. Es tracta d’obrir un procés de col·laboració i debat per poder articular propostes concretes de legislació i polítiques públiques al respecte.

Taula rodona: La democratització dels mitjans de comunicació a Catalunya
Dia i hora: 22 d’octubre de 2014, 18.30 h.
Lloc: Aula 1 del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Rambla Catalunya, 10 Barcelona.
Organitza: Xarxa Ciutadana pel Dret a la Informació i la Comunicació (XDIC)
Moderador i presentació de la XDIC: Vicent Canet, Coordinador de la Xarxa Ciutadana pel Dret a la Informació i la Comunicació i secretari d’Acció Social de l’SPC
Ponents:
• Xavier Breil, AulaMèdia
• Montse Santolino, LaFede.cat, Organitzacions per la Justícia Global
• Un representant de La Tele, televisió comunitària
• Dardo Gómez, Secretari d’Organització de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) i expresident de l’SPC
• Andrés Pérez, Associació Catalana de Juristes Demòcrates (ACJD)
• David Vidal, professor titular del Departament de Mitjans de Comunicació i Cultura de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB..

Cal confirmar assistència a l’adreça de correu electrònic dretalainformacio@gmail.com.