El proper dijous 3 de desembre la Casa de la Premsa, en la qual participa el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), organitza una jornada telemàtica sobre la premsa confiscada a la fi de la Guerra Civil. Aquesta jornada pretén rescatar la memòria de la repressió dels periodistes i la premsa confiscada a la fi de la Guerra Civil pel nou règim del dictador Francisco Franco. Es tracta d’un atemptat de gran dimensió sobre la llibertat de premsa i va esdevenir un dels eixos de la transformació política del país en una dictadura. Malgrat això, el fenomen només es coneix de forma superficial i s’ha estudiat poc el perjudici causat a les empreses editores, als professionals que hi treballaven i a la societat en el seu conjunt per la pèrdua de pluralitat en els mitjans de comunicació.

Tampoc s’ha reflexionat sobre els efectes de la incautació en el panorama mediàtic que es va configurar durant la transició i l’assoliment de la democràcia. Partits polítics i sindicats es van beneficiar del retorn del patrimoni confiscat pel franquisme, però això no es va estendre a les empreses periodístiques. Els mitjans que s’havien consolidat durant el franquisme van haver d’afrontar la competència de noves empreses que van fer bandera del canvi democràtic. No obstant, en aquestes iniciatives es va produir una certa continuïtat d’inversors vinculats a la dictadura que projecten ombres de dubte. Alhora el sector públic de la comunicació va viure la privatització dels diaris del Movimiento i es va aprovar un marc legal sobre la ràdio i la televisió públiques que va ser replicat pels nous ens audiovisuals autonòmics amb resultats irregulars.

La jornada se celebrarà durant el dia 3 de desembre de 2020 a la Casa de la Premsa i intentarà respondre a la pregunta de si hi va haver un dèficit democràtic en la configuració del nou sistema comunicatiu de la transició i què han fet els poders públics des de la restauració de la democràcia per compensar-lo.

La jornada tindrà lloc el dijous 2 de desembre a la sala virtual de la Casa de la Premsa
https://meet.jit.si/casadelapremsaps

Programa

9.30 Taula 1 Repressió i exili dels periodistes
Elvira Altés, professora a la UAB i investigadora sobre les periodistes de la República
Jaume Fabre, periodista i autor de diverses obres sobre la repressió dels periodistes
Julià Guillamon, crític literari i autor de llibres i exposicions sobre l’exili
Moderadora, Teresa Ferré, professora d’història del periodisme UAB i directora de del Consorci d’Espais de la Batalla de l’Ebre

11.00 Taula 2 La confiscació de les empreses periodístiques
Carolina Serra, Cap d’estudis de publicitat a la UIC i especialista en el diari Las Noticias
Gil Toll, professor a la UAB, autor de diverses obres sobre el diari El Diluvio
Joan Manuel Tresserras, president de la Fundació Irla d’ERC, ex propietària de La Humanitat
Moderador, Josep Pich, professor d’Història Contemporània a la UPF

12.30 Taula 3 La petja de la Confiscació a la transició
Isabel Fernández Alonso, professora de la UAB i directora del grup de recerca en estructura i polítiques de comunicació Daniel Jones
Jaume Guillamet, catedràtic emèrit de la UPF, coordinador del projecte de recerca sobre premsa i transició
Josep Carles Rius, professor de la UAB i president de la Fundació Periodisme Plural
Moderador, Ramon Espuny, secretari d’organització del Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC)