Els diaris surten amb edicions reduïdes fetes pels staff de les redaccions
Els diaris que avui han sortit al carrer pràcticament la notícia més fresca que porten és el resultat del Barça d’ahir, però tampoc calia perquè els aficionats ja havien vist ahir el partit per televisió. Aquest fet exemplifica clarament l’èxit de la vaga a la premsa diària on va ser seguida amb una mitjana del 70-80% dels diaris. Al final detallem la participació dels treballadors mitjà per mitjà. Tots els diaris han sortit amb edicions notòriament més reduïdes que les habituals, que han estat elaborades sobretot per caps i comandaments intermitjos, A més, la plena adhesió dels tallers d’impressió a la vaga han fet que les empreses editores hagin hagut de fer –com ja va passar al 29 de setembre de 2010– operacions rocambolesques per intentar imprimir les pàgines. A més s’han trobat que l’ampli seguiment de la vaga entre els quiosquers ha fet que el producte que han elaborat s’hagi quedat en gran part als magatzems. Amb motiu de l’anterior vaga general del 29 de setembre de 2010, i en relació a la vaga a la premsa diària, dèiem que «el producte periodístic que avui hi ha els quioscos –al marge d’una vulneració al dret de vaga– és una enganyifa. Els diaris són en gran part notícies enllaunades. Una segona edició del diari del dia anterior amb les sobres que no hi van cabre i al preu de l’original. Els diaris d’avui són peix congelat al preu de peix fresc». Una afirmació que ara torna a ser vàlida.
En el dia d’avui, la vaga també està sent secundada a la majoria de mitjans de comunicació catalans, d’acord amb les dades que reflectim al final. Tot plegat demostrar el rebuig generalitzat dels treballadors de la comunicació a la reforma laboral aprovada pel Govern del PP amb el suport entusiasta de CiU. L’única resposta possible a aquesta vaga per part de l’executiu espanyol és retirar la reforma i obrir un procés negociador de veritat amb els agents socials.
El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació felicita els treballadors de la comunicació pel seu suport a la vaga, que permeten que aquesta es desenvolupi amb gran èxit. Igualment, l’SPC fa una crida a què participin a les manifestacions previstes per a aquesta tarda en diferents ciutats catalanes i convoca a Barcelona a tres quarts de sis de la tarda davant la seu de la Pedrera –Passeig de Gràcia/Provença– per assistir-hi de manera conjunta.
Seguiment de la vaga a cada mitjà:
Premsa
El Periódico Catalunya: 90%. Diari amb 48 pàgines, la majoria de nevera. A la web el segument va ser total, només van treballar dos caps.
La Vanguardia: 65%.
El País: Una edició molt reduïda. Seguiment: 80%
Sport: 85-90%. La edició de 32 pàgines quan normalment és de 48 i sent dia de partit del Barça hauria estatt de 56 o 64 pàgines. A l’edició digital, un 75%
Diari de Terrassa:Han tret un diari de molta nevera. Fins i tot reportatges d’arxiu de treballadors que han fet vaga, que han estat la majoria.
Diari de Tarragona: quasi la meitat de la plantilla en vaga.
El Punt-Avui: 50%, edició reduïda
Ara: 75%
Els diaris madrilenys ABC, El Mundo i Expansión han tancat molt aviat per falta de personal i s’han burlat també dels seus lectors amb edicions molt reduïdes i amb una informació desactualitzada. Aquests exemplars de vergonya han estat distribuïts en cotxes particulars. El mateix ha passat al País Valencià, on la distribució s’ha fet en un horari de repartiment avançat i amb informació precària.
Televisions
TV-3: 90%. Es compleix programació pactada en els serveis minims. Documentals d’elaboració pròpia i la majoria sobre la crisi i la situació econòmica.
TVE: 90%
BTV: 80%. Només fa els serveis mínims pactats. La resta es programació enllaunada.
Badalona Comunicació (Ràdio i Televisió: només fan serveis mínims que no superen el 30%
Ràdios
Catalunya Ràdio: 90% (a la nit ha estat 100%)
RNE: 82,22%
SER: 95%
COM Ràdio: 70%. Fa els serveis mínims decretats per la Generalitat
Ràdio l’Hospitalet. Fa vaga, complint els serveis mínims.
Agències
EFE BCN: 55%
ACN: Barcelona i serveis centrals: 100% . Tarragona, Lleida i Girona: 50%
Revistes
Grup RBA: 55%
El Triangle: 100%
Barcelona, 29 de març de 2012