La vaga general en les premsa diària que es va iniciar ahir, s’ha complert de manera exemplar en la majoria dels mitjans arribant seguiments superiors als d’altres convocatòries, segons la informació recollida a la web de la FeSP.

Entre els èxits destaquen el seguiment del 90% a El Periódico, el 80% en els diaris El País i La Vanguardia, i el 70% a la resta de la premsa escrita de l’àmbit de Catalunya.

En aquesta comunitat la Federació de Sindicats de Periodista (FeSP) ha constatat un seguiment mitjà en les principals capçaleres del 80%, complementat amb el dels treballadors dels tallers que van impedir les edicions amb les seves característiques habituals.

Així, la gran majoria dels diaris que s’editen a Barcelona no van poder arribar a la resta de la comunitat catalana, ni de bon tros complir amb el seu habitual distribució a Balears, i només han cobert uns pocs quioscos cèntrics amb edicions reduïdes.

A Madrid i la seva perifèria la majoria de quioscos no han obert i el president de la Confederació Nacional de Venedors de Premsa, Juan Viciosa, ha assegurat que “No hi ha premsa en cap quiosc de Madrid, no han repartit res, només les subscripcions a domicili”.

Els madrilenys ‘ABC’, ‘El Mundo’ i ‘Expansión’ han tancat molt d’hora la tasca per falta de personal i burlat als seus lectors amb edicions molt reduïdes i amb una informació que no és d’actualitat. Aquests exemplars “de vergonya” han estat distribuïts en cotxes particulars.

El mateix ha passat a la Comunitat Valenciana, on la distribució s’ha fet en un horari de repartiment avançat amb informació precària.

Igualment, en les empreses que han començat l’atur a mitjanit l’atur està sent important.

En RTVE només s’estan complint els serveis mínims, que afecten el 15% de la plantilla, de manera que el seguiment del torn de nit ha estat pràcticament total.

Telemadrid i Canal Sur estan amb pantalla en blanc, des de les 0 hores d’avui, mentre que des de la mateixa hora a TV3 i Televisió Valenciana el seguiment en gairebé total i només emeten programes enllaunats més els serveis mínims d’informatius pactats. El mateix passa en les seves ràdios autonòmiques.

A les 11 del matí a TV3 el seguiment de la vaga era del 90%. El comitè de vaga ha informat que L’acord de mínims s’està complint en els termes acordats de programació i dotació de plantilla. Durant l’emissió s’emet un rètol amb el text:

“Els treballadors de TVC s’han adherit a la vaga general contra la reforma laboral i les retallades socials; per aquest motiu, la programació dels nostres canals s’alterarà durant tot el dia. L’acord de Serveis Mínims és el compromís dels treballadors de TVC amb la televisió de servei públic, la informació i la producció interna”.

Entre els digitals, 100% de la redacció digital del diari Público ha secundat la vaga.

Altres dades de participació als mitjans: efe 55%, ACN 100%, RBA 55%, TV3 i Catalunya Ràdio 90%, RNE 83%, SER 95%, COM Ràdio 70%, TVE 80%, Barcelona Televisió 80%